Får hård kritik.

KU-ledamöter kritiserar Freivalds

Tidigare utrikesministern Laila Freivalds får nu hård kritik av ledamöter i riksdagens konstitutionsutskott. Orsaken är att Freivalds vid en KU-utfrågning i förra veckan försvarade sig genom att hänvisa till ett speciellt UD-dokument. Men något sådant dokument finns inte, enligt tidningen Riksdag och Departement.

Moderaternas KU-ledamot Henrik von Sydow är upprörd.

– Om de här uppgifterna stämmer så är det mycket allvarligt. Det aktualiserar den diskussion som har funnits om att Konstitutionsutskottet ska höra statsråd under sanningsförsäkran, säger han.

Är du förvånad?

– Jag är mycket förvånad, och om de här uppgifterna är korrekta så är det allvarligt.

Frågan gäller den text som Utrikesdepartementet skickade till flera arabländer i samband med att Sverigedemokraternas hemsida stängdes förra året då den publicerat karikatyrer av Muhammed.

I texten, underskriven av Freivalds, står det att hon beklagar att det i Sverige finns personer som ”missbrukar yttrandefriheten”.

Kände inte igen formuleringarna
Men vid KU:s utfrågning kände inte Freivalds igen formuleringarna utan hävdade att det var en felöversättning av ett ursprungsdokument och att det i ursprungsdokumentet fanns ett försvar av yttrandefriheten.

Men när tidningen Riksdag och Departement sökt efter ursprungsdokumentet så kan inte UD hitta den handling som Laila Freivalds hänvisar till.

Tycker att det är allvarligt
Henrik von Sydow tycker att det är allvarligt om Freivalds inte försvarat yttrandefriheten.

– I svenska utrikesminister måste vara entydig på att yttrandefriheten är en central del i Sveriges demokrati. Det får inte finnas utrymme för missförstånd, säger han.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista