Säpo utnyttjar fångars situation för att hitta terrorister

I fredags bekräftade Säkerhetspolisen att man besökt de fyra svenskar som sedan februari sitter fångna i Etiopien. Men Säpo utnyttjar också fångarnas situation för att i Sverige hitta eventuella terrorister.

Första gången Säpo försökte värva Same Awad var redan den 2 februari. I fyra timmar ställde då två Säpo-män frågor om hans fängslade lillebror Munir, berättar Same.

– De är hos mig eller andra killar för att hitta bevis, eftersom amerikanarna sagt att vi är terrorister, säger han.

Spelade in samtalet
Den 31 mars kontaktar Säpo Same Awad igen och den här gången spelar han in samtalet. Säpomännen verkar insatta i förhållandena i fängelset i Etiopien.

”De har fått det lite bättre, de har fått lite hygienartiklar och lite tidningar”.

Och nu är Säpomännen tydliga med sin värvning, ”om du hjälper oss med information om misstänkta muslimer som vill utkämpa jihad, så hjälper vi dig att få ut din bror”, säger de.

”Vi försöker bitarna att gå ihop och hjälpa de har människorna som har hamnat i en taskig situation. Och för att lösa den uppgiften behöver vi vissa pusselbitar om vi ska ro det här i land på lite snabbar tid och förkorta den här processen”.

Tycker agerandet är märkligt
Björn Hurtig, Munir Awads advokat, tycker att Säpos agerande är märkligt.

– Man kan ju hoppas att Säkerhetspolisen är intresserade av att hjälpa svenska medborgare utomlands. I min värld är det lite märkligt att man håller förhör med människor här hemma istället för att engagera sig på plats i Etiopien, säger han.

– Man borde ta kontakt med de polisiära kontaktnät man har där nere för att hjälpa folk att komma ut, men istället lägger man kraft här hemma genom att ta kontakt med personer som man misstänker vara terrorister, säger Björn Hurtig.

Känner inte till uppgifterna
Säpo:s informationsdirektör Anders Thornberg säger sig inte känna till värvningsförsöket.

– Det är ingen uppgift som jag känner igen, så jag vet inte vad det är för uppgift, säger han.

Det låter på band som en typ av utpressning, är det sådant som Säpo ska syssla med?

– Nej, sådant sysslar inte Säkerhetspolisen med. Skulle det vara så att någon enskild medarbetare på Säkerhetspolisen har gjort något som man inte ska göra så vidtas det naturligtvis åtgärder och upprättas en anmälan där man utreder vad som har hänt. Men det låter inte som någon verksamhet som Säkerhetspolisen sysslar med.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se 

Randi Mossige-Norheim, P1 Konflikt
randi.mossige.norheim@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista