Minnestal väcker heta känslor i Tyskland

I Tyskland pågår just nu en het debatt kring frågan om man får ljuga på en begravning och bättra på den dödes livsbana? Debatten har uppstått efter att en av landets ledande politiker, regeringschefen i Baden-Württenberg, Günther Oettinger, i ett minnestal försvarade en företrädare som avkunnade dödsdomar under nazisttiden.

Det var i onsdags som regeringschefen i sydliga Baden-Württemberg, Günther Oettinger, höll sitt minnestal, ett tal som i efterhand beskrivs som en skandal.

Kristdemokraterna tog då farväl av en av sina ledargestalter, Hans Filbinger, som dött 93-år gammal. Vid kistan hyllade Oettinger honom som en motståndare till nazismen.

Krav på Oettingers avgång
Det har nu upprört stora delar av Tyskland. Judiska organisationer, författare, kända journalister och anhöriga till offer kräver nu Oettingers avgång.

Det var nämligen vida känt att Hans Filbinger var nazist och domare i den tyska marinen under kriget och han avkunnade dödsdomar mot desertörer även efter att ryssarna intagit Berlin och Hitler begått självmord.

När Hans Filbingers förflutna avslöjades i slutet av 70-talet, tvingades han avgå som regeringschef i Baden-Württenberg. Men han behöll sitt inflytande och åtnjöt stor respekt inom partiet fram till sin död.

Ångade ingenting
Filbinger uttryckte aldrig någon ånger över sitt förflutna utan försvarade sina handlingar med att han var tvingad att följa lagen.

En av tysklands främsta historiker, Hans Mommsen, beskriver Filbinger i en intervju som en övertygad nazistisk medlöpare och affären har blivit besvärlig för kristdemokraterna.

Förbundskansler Angela Merkel har nu tagit avstånd från minnestalet, men om det betyder att Oettinger i slutändan måste avgå, är oklart. För förutom Merkel kritik, är det tyst i det kritemokratiska lägret.  Oettinger själv beskriver debatten, som en kampanj från socialdemokrater och miljöpartister.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista