Trolig som president.

Demonstration mot islamisering i Turkiet

I Turkiet har tiotusentals icke-religiösa personer samlats på lördagen för att demonstrera mot den nuvarande premiärministern, Tayyip Erdogan, som är mest trolig som president när parlamentet ska välja en ny sådan i mitten av maj. I så fall får Turkiet för allra första gången en president från ett parti med islamiska värderingar.

Erdogan är en kontroversiell person, och Istanbul-bon Emel Gurusoglu vill inte ha honom som president.

– Premiärminister Erdogan har religiösa värderingar, jag är rädd att han kommer att förändra landet, säger Emel Gyruscholu.

Presidenten symboliserar av tradition det sekulära Turkiet, men premiärminister Tayyip Erdogan, med sina rötter i politisk islam, passar inte alls in i den bilden. Han har avtjänat ett fängelsestraff för att ha läst upp islamsk dikt, för något år sedan ville han göra otrohet olagligt och hans fru bär huvudduk.

Fruktar islamisering
Så trots att hans regering som ingen annan har fört landet mot ett medlemskap i EU och trots att landets ekonomi växer stadigt, så fruktar många turkar att han skulle använda presidentposten för att islamisera landet.

Presidenten tillsätter den mäktiga militärens överbefälhavare, domare och universitetsdekaner. De grupperna utgör landets sekulära elit och har högljutt protesterat mot Erdogan som president.

Enligt en opinionsundersökning är 70 procent av turkarna emot Erdogans kandidatur och på lördagen hålls demonstrationer mot honom i huvudstaden Ankara. Men eftersom det är parlamentet som utser presidenten och eftersom Erdogans parti har egen majoritet där så är hans seger så gott som säkrad, om han ställer upp, vill säga. Hittills har han vägrat lämna besked i frågan.

Osäkert hur militären skulle agera
Men Mustafa Akyol, analytiker på tidningen Referans, är övertygad om att Erdogan kommer att kandidera och därmed bli landets förste president med islamiska rötter.

– Motståndet gör att Erdogan inte kan dra sig ur, då skulle han verka svag och det skulle skada partiet, säger Mustafa Akyol.

Frågan många ställer sig är hur militären, som ser sig som sekulära turkiets yttersta garant, kommer att reagera på en president från ett parti med islamska värderingar.

Även om det är mer än fyrtio år sedan som en presidentkandidat tvingades dra sig ur under vapenhot så går det i Turkiet just nu rykten om att delar av militären försökte driva igenom en kupp för bara tre år sedan.

”Klimatet är annorlunda”
Men Mustafa Akyol tror inte att något sådant kommer att hända, hur mycket militären än avskyr Erdogan.

– Klimatet i Turkiet är annorlunda idag, även om det säkert kommer att uppstå motsättningar, säger Mustafa Akyol på tidningen Referans.

Oron för turbulens är stor hos många, som hos Nura Yildirim som själv röstade på premiärminister Erdogans AK-parti. För henne är stabiliteten det viktigaste.

– Jag vill bara att mitt land är normalt och demokratiskt, säger Nura Yildirim.

Caroline Salzinger, Van
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".