Tusentals poliser blockerade vägen för demonstranterna.

Polisen stoppade protester i Moskva

I Moskva stoppade 9 000 poliser på lördagen en icke godkänd demonstration med namnet De missnöjdas marsch. Nära 200 personer greps under försöken att hålla ett oppositionsmöte i centrum. En av frontfigurerna, schackmästaren Garry Kasparov, fanns bland de gripna, men han är nu fri igen.

– Skam skam, skanderade en liten grupp av dem som tänkt delta i de Missnöjdas marsch vid Pusjkintorget.

Men oppositionsalliansen hade inte tillstånd att demonstrera där och ledarna blockerades effektivt av 9 000 extrainkallade kravallpoliser och elitstyrkor i Omon.

– Vi är för demokrati och frihet, men ni ser de här, säger pensionären Jelena och pekar mot poliserna. Allt är ok för dem, de behöver ingen demokrati, de har de bra ändå.

”Min rätt att vara här”
Studenten Irina Kkimininskaja i svart skinnjacka är också missnöjd.

– Det är min rätt enligt författningen, mötesfrihet och yttrandefrihet. Varför får inte jag vara här, men dem, säger hon och pekar på Unga gardets röd-vit-blå Putinanhängare.

Unga gardet demonstrerade samtidigt på torget, därför förbjöds oppositionens möte där.

Unga och gamla släpades bort
I megafoner varnades folk för att provocera och alla som inte flyttade sig direkt greps på platsen. Unga män och gamlingar släpades brutalt iväg.

Nära 200 greps, bland dem ledare och journalister, men också vanliga förbipasserande. En ny rysk lag förbjuder folksamlingar med mer än två personer per kvadratmeter.

På söndag planeras ännu en icke sanktionerad demonstration i S:t Petersburg. Enligt oppositionen strider förbudet mot rysk författning.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista