Vill avskaffa bostadsbidraget.

Anders Borg vill avskaffa bostadsbidraget

Finansminister Anders Borg vill avskaffa bostadsbidraget. Istället vill han ge ensamstående föräldrar ett extra barnbidrag. Det sa han i Ekots lördagsintervju.

– Bostadsbidraget är en av de sämst konstruerade delarna av det svenska välfärdssystemet. Det är enligt min mening obegripligt att man inte gjort någonting åt det här tidigare, säger Anders Borg.

Det Anders Borg har emot bostadsbidraget är att för den som har bidraget lönar det sig inte alltid att jobba mer. Den som jobbar mer riskerar nämligen att få bidraget sänkt.

Vill kompensera med extra barnbidrag
Bostadsbidraget går numera oftast till ensamstående föräldrar. För att kompensera dem vill Anders Borg ersätta bostadsbidraget med ett extra barnbidrag för ensamstående.

Hur högt det nya bidraget ska vara kan han inte säga än.

Tanken att byta ut bostadsbidraget mot ett extra barnbidrag är en gammal moderat idé, som Anders Borg nu vill göra till regeringspolitik.

– Det här är ett viktigt förslag där jag tycker vi ska göra ett allvarligt försök att komma framåt. Vi har ju också haft en alliansuppgörelse tidigare kring att vi ville göra detta, då har vi varit bekymrade över vad det kostar. Jag tror att vi nu kan hitta metoder som gör att det här blir rimligt kostnadsmässigt.

Vad tänker du om när det går att genomföra?

– Jag skulle hoppas att vi kan genomföra det här relativt snabbt. Ska det ha effekter på ekonomins funktionssätt nu när vi börjar få brist på arbetskraft så är det ju under de närmaste åren det bör vara i kraft, säger finansminister Anders Borg.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".