Bråk om stoppad värnplikt

Det har uppstått bråk mellan Pliktverket och Försvarsmakten om hur försvarsledningen planerar verksamheten. Efter att Försvarsmakten beslutat att nära 800 värnpliktiga inte får göra värnplikt nästa år eftersom det bland annat finns för få officerare, riktar Pliktverket hård kritik mot försvaret.

Under nästa år kommer 8 000 unga män och kvinnor att rycka in, och inkallelseordrarna har redan skickats ut. För vissa inkallade innebär det här tjänstledigt från jobbet, andra kanske väntar med att söka högskole- eller universitetsutbildningar.

”Väldigt negativt”
Men nu anser försvarsledningen att det inte finns plats för 790 av de här. Försvaret har också förklarat detta för Pliktverket som reagerar kraftigt eftersom det, enligt generaldirektörn Björn Körlof, aldrig tidigare varit så många värnpliktiga som drabbas och så nära inpå inryckningen till följd av försvarets agerande.

– Jag tycker naturligtvis att det är väldigt negativt. Vi har ett pliktsystem och vi har fått det att, trots ganska nerdragna värnpliktskontingenter, fungera ganska bra. Det här skickar ut negativa signaler för hur hela systemet fungerar, säger han.

Försvarsledningens förklaring är svårt att veta, så långt i förväg som Pliktverket kräver, om hur många värnpliktiga man kan ta emot med tanke på till exempel brist på officerare. Dessutom ska också Försvarsdepartement för några veckor sedan ha informerats genom försvarets budgetunderlag, om att det inte finns plats för alla värnpliktiga som skulle ryckt in som planerat.

De berörda ska kontaktas
Pliktverket kommer nu att fråga var och en av de 790 unga män och kvinnor som berörs av det här om de ändå vill göra lumpen. Frågan är då vad som händer om flera av de säger ja, trots att försvaret inte har plats för dem.

HG Wessberg är statssekretare vid försvarsdepartementet och säger sig inte personligen känna till neddragningarna. Men han säger så här om vad det här bråket betyder för förtroendet för försvaret.

– Det är för tidigt att svara på. De åtgärder som Försvarsmakten kommer att vidta är väl det som ligger till grund för vilken betydelse det här kommer att få.

Hur menar du då?

– Försvarsmakten har uppenbarligen just fått reda på från Pliktverket att Pliktverket har en bestämd uppfattning i frågan. Vilka slutsatser Försvarsmakten drar av det vet jag ännu inte, säger statssekreterare HG Wessberg.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista