Politisk strid om ålen inom EU

En konflikt om hur man ska rädda ålen från att dö ut har brutit ut inom EU. Medlemsländerna i norra EU vill hämta ålyngel från Biscayabukten men spanjorerna kräver betalt. Nu anklagas Spanien för att kräva ockerpriser för ålynglen och för att därmed äventyra Europas ålbestånd.

Tillgången på ål i europeiska vatten har minskat drastiskt. Återväxten av unga ålar är bara högst fem procent av dem som fanns i vattnen utanför Europas kuster för 25 år sedan.

”Omedelbara åtgärder krävs”
Enligt det Internationella havsforskningsrådet krävs omedelbara åtgärder om inte den europeiska ålen ska dö ut. EU:s fiskeexperter vill frakta ålyngel, så kallade glasål från Biscayabukten utanför Spanien till Östersjön.

Dessa glasålar kommer med ytströmmarna från kläckningsplatser i Sargassohavet i Nordatlanten. Men de späda ålarna är numera så få att de flesta dör på vägen om de tillåts vandra vidare norrut på egen hand. Till saken hör att de unga genomskinliga glasålarna är en eftertraktad delikatess i Spanien och kostar en smärre förmögenhet på den spanska fiskmarknaden. 400 euro, cirka 3 800 kr får man betala för ett kilo ålyngel.

Spanien vill ha marknadspris
Av det skälet vill spanjorerna inte skänka EU de eftertraktade glasålarna som ska planteras ut i nordiska vatten. De vill ha ut marknadspriset 400 euro per kilo.

Ockerpris, säger medlemsländerna i norra EU. För att få fart på det tynande ålbeståndet behövs så många ålyngel från Spanien att det skulle tömma EU:s fiskekassa.

Spanien svarar att bland annat Sverige så småningom kommer att fiska upp de utplanterade ålarna när de blivit vuxna. På måndag möts EU:s fiskeministrar och då väntas hård strid i denna fråga. EU:s fiskeexperter hävdar att utan en kompromiss kan ålen helt försvinna från Europas fiskevatten.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista