Nya självmordsdåd i Marocko

I Marocko genomfördes på lördagen nya självmordsdåd. Det rörde sig om två sprängningar i Casablanca och polisen misstänker att självmordsbombarna hade tänkt attackera amerikanska intressen.

Står Nordafrika inför en ny våldsvåg av islamistiska terrorattentat? Det är frågan som ställs efter att Marocko nu skakats av nya självmordsdåd på lördagen. 

Två självmordsbombare utlöste på förmiddagen sina sprängladdningar, när de ska ha nekats inträde i det amerikanska kulturcentret i närheten av det amerikanska konsulatet i Casablanca. En tredje man flydde platsen, men greps kort efteråt.

Attentat i Algeriet
I Algeriet dödades i onsdags 33 personer i centrala Alger i en serie sprängattentat. Och dagen innan, på tisdagen, exploderade det flera gånger i Casablanca och fyra islamister och en polisman dog. 

Den marockanska regeringen uppger, enligt nyhetsbyrån Reuters, att självmordsbombarna inte ska ha haft kopplingar till internationella terrornätverk.

Men andra bedömare tror det motsatta. De menar att dåden på lördagen tycks ha ett tydligt mål, amerikanska intressen, vilket skulle vara i linje med al-Qaida.

Skärpt säkerhet
I Algeriet tog en islamistisk grupp, som ingår i al-Quaidas nätverk, också på sig ansvaret.

Både i Spanien och i Frankrike har säkerheten skärpts. I Frankrike är presidentval om en vecka, och attentaten den 11 mars 2004 mot förortstågen i Madrid ägde rum just före ett val.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".