Svenska Isaf-soldater.

Svensk Isaf-soldat skadad i Afghanistan

En svensk soldat i den så kallade Isaf-styrkan i Afghanistan skadades på söndagen när en sprängladdning exploderade under bilen som han färdades i.

– Ett av våra team om tre bilar var ute på en patrull, och en explosion inträffade under ett av fordonen. Vi har en soldat som har smärtor i ländryggen, han har transporterats med helikopter till ett tyskt fältsjukhus, och det har gått väldigt bra och snabbt, säger generallöjtnant Jan Jonsson som är Försvarsmaktens insatschef.

– Det är ingen större fara med honom, han har själv ringt hem till sin familj och talat om vad han har råkat ut för, att han har smärtor i ryggen men att han i övrigt är oskadd.

Vad gjorde de här tre fordonen i det här området den tiden på dygnet, klockan halv fem på morgonen?

– De var ute på en patrull. Det är den uppgiften som våra Mobile Observer teams gör. Deras uppgift är att röra sig i området, träffa lokala byäldste, borgmästare, polischefer och annat, och insamla underlag som vi sedan levererar till dem som står för biståndet så att de kan styra sina biståndsinsatser och uppbyggnad av polis.

Det var sammanlagt nio svenska soldater i bilkolonnen på tre bilar, när en explosion inträffade under en av bilarna.

Den skadade soldaten hade tjänstgjort i Afghanistan under den senaste sexmånadersperioden och skulle åka hem inom en månad.

Fordonen har blivit säkrare
Sverige har deltagit i Isaf-styrkan i Afghanistan sedan årsskiftet 2001-2002 och i november 2005 dödades två svenska soldater och två skadades efter ett bombdåd mot deras bilkolonn. Efter det förbättrades säkerheten och gamla fordon byttes ut, säger generallöjtnant Jan Jonsson.

– De har fordon som är skyddade mot explosioner i form av improviserade sprängladdningar som man kan bygga av vad som helst, och som kan vara självutlösta eller med en tryckplatta.

– Men man ska också vara medveten om att det finns mycket oexploderad ammunition i Afghanistan efter alla års strider. Därför vet vi inte just nu om det var en oexploderad ammunitionseffekt eller ett avsiktligt attentat, säger Jan Jonsson, Försvarsmaktens insatschef.

Besked om orsak dröjer
Det kommer att dröja innan det är klarlagt vad som orsakade sprängningen i Afghanistan på söndagsmorgonen, där soldaten, som är 38 år, skadades lindrigt

Orsaken är att det är svårt att med säkerhet säga om det var en fjärrutlöst sprängladdning, eller gammal ammunition från tidigare krig som exploderade när bilen passerade.

Soldaten får lämna det tyska fältsjukhuset på måndag.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista