Mordsyndikat avslöjat i Brasilien

I Brasilien har 20 medlemmar i en dödsskvadron gripits. Gruppen anklagas för att mot betalning ha begått 1 000 mord de senaste femåren. Av de gripna är sju poliser.

Jorge Pontes, polischef i Pernambuco i nordöstra Brasilien där dödsskvadronen hade sitt högkvarter, beskriver den som ett slags företag, aktiebolaget mord.

Fyra personer i veckan mördades
Mot en betalning på mellan 3 000 och 18 000 kronor åtog sig bolaget att avrätta människor var som helst, när som helst. I genomsnitt mördades fyra personer per vecka de senaste fem åren.

Kundernas motiv varierade. Det kunde handla om affärsinnehavare som ville göra sig av med uteliggare och gatubarn, företagare som ville få bort en konkurrent, någon som blivit förolämpad och ville hämnas. Vanligt var också att mord beställdes för att göra sig av med en otrogen hustru eller otrogen make.

Våldsamma städer
Många av de brasilianska storstäderna, som Sao Paolo och Rio de Janeiro, tillhör världens våldsammaste städer. Men även om dödsskvadroner inte är något nytt i Brasilien, så är det mesta av våldet där knutet till narkotikamaffiorna.

Ett mordsyndikat av det slag som nu avslöjats i Pernambuco, som agerar helt utifrån affärsprinciper och mördar på uppdrag av betalande kunder, det är något nytt.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista