Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpt säkerhet kring permissioner

I slutet av augusti rymde en morddömd livstidsfånge från Hall-anstalten när han var på en så kallad lufthålspermission. Efter flera uppmärksammade rymningar vill Kriminalvårdsstyrelsen skärpa säkerheten kring permissionerna. De anser bland annat att samarbetet med polisen bör bli bättre och att personal behöver specialutbildas.
– Hela processen, från det att fången får reda på att den ska få permission tills dess att den genomförs måste vi hantera på ett annorlunda sätt, säger Christer Isaksson som är säkerhetsansvarig på Kriminalvårdsstyrelsen. En förändring som kan bli aktuell är att fångens möjlighet att välja aktivitet på lufthålspermissionen begränsas, men det handlar också bland annat om att göra bättre riskbedömningar, att specialutbilda den personal som följer med på aktiviteten och att ha ett närmare samarbete med polisen. Ökade permissioner De så kallade lufthålspermissionerna är till för fångar som döms till långa straff och har små chanser till vanliga permissioner, och i takt med att antalet långtidsdömda ökar så har också lufthålspermissionerna blivit allt fler. Bara på Hall-anstalten beviljades förra året över 80 stycken. Samtidigt ökar antalet rymningar vid lufthålspermissionerna. På ett och ett halvt år har tre fångar rymt vid de tillfällena, berättar Christer Isaksson. – Det är fortfarande väldigt sällan, men det är en klar förändring. För tre, fyra år sedan så hade vi praktiskt taget inga situationer där vi tappade fångar under persmissioner utan de kom hem som de skulle, så att de fallen som finns idag är få, men det är för många som det är redan nu. En av rymningarna på senare tid var när en 29-årig man som dömts till livstids fängelse för ett uppmärksammat mord på en restaurang i Stockholm 1998, rymde i augusti. Mannen, som fortfarande är försvunnen, försvann på en väntande motorcykel efter en bowlingmatch, men enligt Christer Isaksson är inte målet att det ska bli färre lufthålspermissioner, även om rutinerna för dem skärps. – Det är möjligt att i en del högrisksituationer så kommer de att bli mer styrda. Det här har kriminalvårdsstyrelsen för avsikt att se över. Men vi har inte utgått från början att det ska slå blint, och att det ska bli dramatiska förändringar för de flesta, utan möjligen färre antal för några i högriskläge.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".