Regeringen kritiseras för ny terroristlag

Regeringen får kritik för förslaget till ny lag mot terroristbrott. Flera remissinstanser anser att definitionen av vad som ska räknas som en terrorist är otydlig.
– Risken är ju att personer och individer som inte kan betraktas som terrorister skulle kunna komma att omfattas av den här definitionen. De här franska lastbilschaufförerna som blockerar vägar i Frankrike. Jag har svårt att se att de inte skulle komma att betraktas som terrorister, enligt den här definitionen, säger en av kritikerna Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet. Lagförslaget är en svensk version av en terrorlagstiftning som ska vara gemensam för hela EU. Ett terroristbrott definieras bland annat som en gärning som allvarligt kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation. ”Allvarlig fruktan” Förutsättningen är att syftet med gärningen är att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning och att allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska och ekonomiska strukturer i en stat. Om dessa och några andra kriterier är uppfyllda, ska en gärningsman dömas efter en ny terroristlag med betydligt strängare straff. Men det står också att det inte är meningen att den som utövar den grundläggande rättigheten att fritt framföra sin åsikt ska kunna dömas som terrorist, även om ett brott begås när denna rättighet utövas, för att dra en tydlig gräns mellan terrorister och vanliga demonstranter, men Riksåklagaren, RÅ, skriver i sitt remissyttrande att det riskerar att bli svårt för domstolarna att veta var gränsen går. – Det blir otydligt inför hur det här ska tolkas egentligen och då har vi i remissyttrandet fört fram att det är viktigt att lagtexten formuleras på ett sätt så att åklagare och domstolar vet hur de ska tolka regleringen helt enkelt, säger överåklagare Lena Moore på RÅ. Är det lätt att nå tydlighet kring det här begreppet tror du? – Det är nog inte alldeles lätt, men det är angeläget att vara så absolut tydlig som man någonsin bara kan. Svenska Helsingforskommitten för mänskliga rättigheter skriver att formuleringarna i lagförslaget inte utgör någon garanti mot kränkning av grundläggande mänskliga rättigheter när den ska tillämpas. Kommitten pekar också på svårigheter att skilja mellan befrielserörelser och terroristorgansiationer. Enligt ett beslut i riksdagen ska den nya terroristlagen införas vid årskiftet.
Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".