Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Staten måste satsa mer på bredband”

Publicerat onsdag 9 oktober 2002 kl 05.00
Det blev inga ytterligare satsningar i budgeten på bredband, men regeringens bredbandsutredare, Peter Roslund, anser nu att staten måste satsa många fler miljarder kronor mer i stöd till landets kommuner för att bygga ut bredbandsnät, om statens ambitioner om bredand skall vara lika höga, för telekomföretagens vilja att investera i bredbandsnät är idag helt försvunnen.
– Alla de pengar som marknaden pratade om för två, tre år sen är ju helt bortblåsta idag. Idag ägnar sig marknaden åt att försöka överleva, konsolidera och definitivt inga nyinvesteringar, tyvärr, vilket gör att förutsättningarna förändrats kraftigt sedan IT-propositionen lades, säger Peter Roslund som också är kommunalråd i Piteå kommun. Räcker de pengar som avsatts hittills? – De pengar som avsatts räcker ju inte lika långt idag som situationen var för två år sedan, i och med att det inte späds på med det privata kapitalet. Vill man nå lika långt som tidigare så måste man fösöka hitta sätt att hitta nya medel. Hur mycket nya medel behövs tror du? – För att nå till samma ambitionsnivå som då IT-propositionen lades så handlar det nog om en tre, fyra, fem miljarder som har försvunnit med marknadens nedgång. I regeringens budget som presenterades på tisdagen fanns inga indikationer på att staten skall ta ett större ekonomiskt ansvar för att landsbygdskommunerna skall få råd att bygga bredbandsnät. De enda bredbandsnyheterna i budgeten var att svenska kraftnät skall få 400 miljoner kronor av de anslag som var avsatta för kommunala bredbandsbidrag och att man vill skjuta fram tidsgränsen för att ansöka om bidrag eller skattelättnader för att skaffa bredband. Men det är otillräckligt om regeringen menar allvar med bredband åt alla, anser regeringens egen bredbandsutredare, Peter Roslund. För trots att bara en liten del av de pengar som avsatts ännu har betalats ut, så kommer det att bli brist på pengar om något år. Efter telekombolagens flykt från bredbandsmarknaden ökar nu pressen på att staten ska ta sitt ansvar.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".