Luftfartsstyrelsen kritiserar SAS för slarviga kontroller.

SAS får kritik för dåliga kontroller

Den svenska Luftfartsstyrelsen kritiserar flygbolaget SAS för att slarva med kontrollerna av vissa långdistansplan till Fjärran Östern och USA. Ett exempel är ett plan som under förra året sammanlagt flög 225 timmar utan att kontroller utfördes enligt reglerna.

– Det är tillräckligt allvarligt för att man måste vidta åtgärder för att rätta till det, säger Nils Gunnar Billinger, generaldirektör för Luftfartsstyrelsen.

Vilka åtgärder då?

– Man måste skärpa rutinerna när man gör sina kontroller, man måste se över sitt ledningssystem. Det är hur de ansvariga cheferna leder sina avdelningar som har ansvar för den tekniska säkerheten. Ordergivning, uppföljning, redovisning tillbaks, att saker och ting som man ber dem göra också görs.

– Man behöver se över själva strukturen, det vill säga datasystem som hjälper till att hålla ordning på kontrollerna. På de här tre punkterna behöver man förbättra sig.

SAS ska senast juni redovisa till Luftfartsstyrelsen vilka skärpningar av rutinerna som har genomförts.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista