Okända kandidater i det franska valet

Nästa söndag är det dags för fransmännen att rösta fram en ny president efter Jacques Chirac. Fyra kandidater finns i täten, och i praktiken står det mellan dem. Men ytterligare åtta politiker ställer också upp. Flera av dem har varit aktuella i tidigare presidentval, men förblir ändå tämligen okända utanför Frankrikes gränser.

Ja, vem har hört talas om Frédéric Nihous, ledaren för partiet ”Jakt, fiske, natur och traditioner - CPNT”, som säger att han kandiderar för en levande landsbygd och inte bara för jägarna.

Juristen Nihous vill försvara det franska jordbruket både i EU och Världshandelsorganisationen, WTO, och driva miljöfrågor. Han gör sig också ofta till tolk för de bortglömda fattiga invånarna i de slitna förorterna. Däremot rymmer hans partiprogram knappast något om invandring eller utrikespolitik, till exempel.

Namnet Gérard Schivardi, en vänsterkandidat, får knappast heller några klockor att ringa. Detsamma gäller De grönas Monique Voynet.

Någon enstaka procentenhet
Men så väntas de inte heller få mer än någon enstaka procentenhet var, enligt opinionsmätningen i söndagens tidning, Journal du Dimanche.

Mer känd är kommunisten Marie George Buffet, trotskisten Olivier Besancenot, den unge mannen som delat ut posten i toppkandidaten Sarkozys hemtrakter, Neuilly.

En riktig veteran bland de åtta, som inte kommer att nå Elyséepalatset, är Arlette Laguiller. Hon ställer upp för sjätte gången, som ledare för partiet Arbetarkamp och har förstås liksom alla andra mer än 500 folkvalda bakom sig.

Mer känd
Hyfsat känd bland dessa mindre kandidater är José Bové, bonden med de stora mustascherna som kämpar mot globaliseringen.

En riktig vänster bekämpar marknadsliberalism, anser José Bové och motarbetar till exempel avregleringen inom elmarknaden.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista