Våld och rasism på behandlingshem

Det har förekommit våld och rasism på ett av landets största privata behandlingshem, Baggershus, söder om Göteborg.

Flera oberoende vittnen har givit samstämmiga berättelser, och en fritidsledare som tog jobb på Baggershus för P1 Kalibers och SVT:s Västnytts räkning, kunde med dold mikrofon spela in vad som hände när en elev inte lydde.
– En elev som använder könsord brottas ner av oss i personalen, säger en av de anställda på Baggershus, ett hem för vård eller boende söder om Göteborg.

Ledde till mer våld
Den anställde fortsätter att berätta hur en anställd som annars jobbar som dörrvakt gav eleven en nacksving som svar på könsorden, och hur detta ledde till mer våld.

– Då kan han stå och kaxa sig framför ny personal. Och han hade en lägre toleransnivå så då åkte eleven rätt ner i backen, han fick sig ett nacksving. Då sprang eleven ut och skulle hämta ett armeringsjärn och skulle slå personalen i huvudet.

Sveriges Radios Kaliber och Sveriges Televisions Västnytt har tillsammans granskat Baggershus verksamhet. Det visar sig att inte ens avdelningsföreståndarna har någon högskoleexamen, trots att företaget i avtal med svenska kommuner betonar personalens teoretiska kompetens.

Personal rekryteras bland kroppsbyggare
Istället rekryteras behandlingspersonal bland exempelvis dörrvakter, brottare och kroppsbyggare. Allt detta har lett till ett hårt klimat, vittnar ett stort antal anställda, tidigare anställda och elever om.

De tidigare lärarna Jonas Eberil och Måns Nilsson säger så här om vad kollegor kunde säga till sina elever.

– Åk hem, passar det inte så åk tillbaka. Jag kan köra dig.

– Som en del i en jargong har jag hört en personal använda uttrycket lakritstomte flera gånger på mörkhyade elever.

”Klara instruktioner”
Jonny Nordqvist är vd för Baggium AB som driver Baggershus. Han säger att det finns väldigt klara instruktioner vad lärare får och inte får göra.

– Vi har väldigt klara instruktioner vad gäller användning av våld oss hos. Det händer ibland att vi får in till exempel timanställda där vi ser att det finns en risk att de själva skulle bli en del av problemet, och då jobbar de inte kvar här, säger han.

Anna Jaktén
anna.jakten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista