Är kritisk.

"Ett bekymmer att Sveriges röst är tyst"

Den svenska regeringen får hård kritik för att man inte skickat någon minister till det viktiga Värdsbanksmötet i Washington i helgen. Kritiken kommer från den tidigare socialdemokratiske ministern Leif Pagrotski.

Socialdemokraten Leif Pagrotski är kritisk till att regeringen inte skickat någon minister till det viktiga Värdsbanksmötet i Washington i helgen.

– Jag tycker det är ett bekymmer att Sveriges röst är tyst när världens viktigaste möte när det gäller globalisering, ekonomi och bistånd äger rum. Sverige har ingen enda minister på plats och de statssekreterare och tjänstemän som är på plats har ingen åsikt, säger Leif Pagrotski.

– Jag tycker det är självklart att Världsbankens chef måste bytas ut. Det är uppenbart att en organisation som har satt kampen mot korruptionen i absolut centrum inte kan fungera med en chef som personligen gett radikal lönehöjning åt sin egen flickvän.

– Nu måste man ta chansen att byta metod för att utse Världsbankschef med en öppen process där den bästa kandidaten får jobbet, och inte som i dag där USA:s president kan utse vilken kompis han vill, säger Leif Pagrotski.

”Inte alls ovanligt”
Joakim Stymne, statssekreterare för biståndsfrågor som finns på plats vid Världsbanksmötet i Washington anser inte att det är konstigt att det inte finns någon svensk minister på plats.

– Det är inte alls ovanligt att det är en annan politiker som representerar ett land om inte ministern ifråga har möjlighet att komma på mötet. Vissa länder representeras av ministrar och andra av statssekreterare eller motsvarande.

Vilken är Sveriges linje då? Bör till exempel Wolfowits lämna sin post?

– Jag tycker det viktigaste är att man måste fokusera på vad det är som säkerställer bankens trovärdighet. Då måste man fortsätta att titta på alla fakta i fallet, säger statssekreterare Joakim Stymne.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista