Pakistansk minister dödshotad efter kram

Pakistans turistminister fruktar för sitt liv, sedan radikala islamister utfärdat en fatwa, en religiös dom, mot henne. Hennes brott är en kram.

Den syndiga kramen ägde rum i Frankrike när Pakistans kvinnliga turistminister Nilofar Bakthiar just gjort ett fallskärmshopp. Det var i samband med ett välgörenhetsjippo för att samla in pengar till barn som drabbades av jordbävningen i Pakistan härom året.

Efter hoppet fick ministern en kram av sin franske hoppinstruktör, ett foto av detta publicerades i pakistanska medier. Kort därpå utfärdade en radikal moské i huvudstaden Islamabad en religiös dom mot henne, med krav att hon ska sparkas från sitt jobb och att männen i hennes familj ska straffa henne.

”En allvarlig synd”
Enligt två präster i Lal Masjid, eller Röda moskén i Islamabad, utgjorde kramen ”en allvarlig synd”.

Nu säger turistministern att hon fruktar för sitt liv och har fått förstärkt livvaktsskydd. I februari dödades en kvinnlig provinstjänsteman av en man som sa att han var emot kvinnor på höga poster.

Den religiösa domen mot turistministern är bara det senaste exemplet på hur islamister försöker höja sin profil i Pakistan.

Hundratals religiösa studenter med koppling till moskén har de senaste veckorna drivit vad de kallar en anti-syndkampanj, bland annat har de hotat affärer som säljer dvd-skivor och musik. En präst i moskén har hotat med självmordsattacker om inte myndigheterna stoppar försäljningen.

Tänker inte vika sig
Kritiker mot president Pervez Musharraf säger att han tillåtit en smygande talibanisering av Pakistan, trots att regimen säger sig stå för en moderat och tolerant version av islam.

Turistministern själv säger att hon inte tänker vika sig för självutsedda religiösa domstolar och hon får nu också stöd i pakistanska senaten. I ett uttalande därifrån hyllas ministern för att hon riskerat livet i ett fallskärmshopp för att hjälpa jordbävningsdrabbade barn.

Nils Horner, Dakha
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista