Vita husets e-post har försvunnit

I USA har tusentals e-postmeddelanden från Vita huset försvunnit. All e-post ska enligt reglerna arkiveras. Men nu visar det sig att president Bushs medarbetare använt sig av det republikanska partiets servrar och sedan kastat känsliga meddelanden.

USA:s justitieminister Alberto Gonzales kämpar för sin politiska överlevnad. Det som kan fälla honom i kongressförhören som inleds på tisdag är e-postmeddelanden som tyder på att han ljugit om sin roll när åtta statsåklagare avskedades.

Vita huset har överlämnat tusentals dokument till kongressen men nu visar det sig att massor av e-postmeddelanden helt enkelt försvunnit.

Alla dokuntat saknas
Presidentens viktigaste rådgivare Karl Rove och 20 andra Bushmedarbetare har använt det republikanska partiets e-postadresser när de skrivit känsliga meddelanden.

De har då också kunnat trycka på delete-knappen eller ställt in sina datorer så att alla meddelanden kastats efter 30 dagar. Därför saknas nu dokumenten.

”Jag visste inget”
Nu försöker datorexperter att spåra om inte de känsliga e-postmeddelandena trots allt kan finnas kvar på någon server.

– Jag visste inget, jag trodde att alla mina e-mail sparades oavsett vilken adress jag använde, säger presidentrådgivaren Karl Rove.

Men demokraterna i kongressen tror inte på den förklaringen utan menar att det handlar om att medvetet dölja känsliga uppgifter.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista