Energiplatta för trådlös uppladdning.

Unga forskare visade sina uppfinningar

På söndagen ställde 100 gymnasieungdomar ut sina uppfinningar på Tekniska muséet i Stockholm. Det handlade bland annat om bakterier som kan ersätta bekämpningsmedel och en ny glidvalla för snow-board.

Björn Tomasson Sundsgymnasiet i Vellinge är en av konstruktörerna bakom energiplattan för trådlös uppladdning.

– Man kan ladda datormöss, mobiltelefoner och i senare skede också eltandborstar, säger han.

Hur fungerar den då?

– Man får in ström i en spole i energiplattan och på så sätt skapas ett magnetfält. Magnetfältet tas upp av en annan spole i de produkter man vill ladda och då får man inducerad spänning i de produkterna och laddar föremålet trådlöst.

Utställningsexemplaret av energiplattan är något större än ett A4-papper men betydligt tjockare eftersom höljet döljer uppladdningstekniken. För att visa att plattan fungerar har eleverna lagt några mobiltelefoner för uppladdning ovanpå.

Eldriven pall lockar besökare
Över 50 olika uppfinningar och forskningsprojekt slåss om uppmärksamheten i utställningslokalen och om de olika priserna som framför allt är i form av resor utomlands.

En bit bort finns en eldriven pall som går upp och ner med olika intresserade besökare. Runt fotplattan har en av konstruktörerna, Gustav Näslund, från Parkskolan i Örnsköldsvik svetsat fast handtag för så att till exempel någon som behöver hämta något från den översta hyllan i köksskåpet får något stadigare att hålla i, jämfört med att kliva på en ranglig pall.

– Det var en som var i behov av en sådan här lyft, som var handikappad, och han hade inte hittat någon på marknaden.

Vad är det för konstruktion?

– Det är fyra skruvar som skrivar plattformen uppåt. Skrivarna drivs av en elmotor och en kuggrem. När motorn snurrar så snurrar skruvarna, och då lyfts muttrarna och plattformen uppåt, säger Anders Johansson, en annan av konstruktörerna.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista