Stannar som chef för Världsbanken.

Världsbankschefen: Jag stannar

Världsbankens chef Paul Wolfowitz meddelade på bankens möte i Washington att han stannar kvar. Många har krävt hans avgång sedan han gett en av bankens anställda, som han har ett privat förhållande med, extremt förmånliga lönevillkor i strid med bankens regler.

– Vi tänker hålla fast vid höga krav på internadministration, sa Paul Wolfowitz och hulkade vid den presskonferens som avslutade Världsbankens vårmöte här i Washington.

Alla talade om flickvännen
Ingen frågade om varför många länder inte infriat sina löften till Afrika och ingen talade om de 200 miljarder kronor som måste fyllas på de så kallade IDA-lånen. 

Allt handlade om Världsbankschefen kan sitta kvar sedan han i strid med bankens egna regler gett sin flickvän 1,4 miljoner i årslön och sedan beviljat henne tjänstledighet med full betalning. Ett elegant sätt att undvika en intressekonflikt under min chefsperiod, menar Wolfowitz.

– Jag tror på Världsbankens uppgift och jag tror att jag kan fullgöra mitt uppdrag, jag har fått mycket stöd, styrelsen tittar på det här och vi måste låta dem fullfölja sitt arbete, sa Paul Wolfowitz gång på gång.

Flera av bistånds- och finansministrarna hoppades att han självmant skulle avgå. Men efter konsultationer med Vita huset bestämde sig Wolfowitz att klamra sig kvar tills styrelsens granskning är färdig.

Rekryterat oerfarna medarbetare
De senaste dagarna har det också kommit nya uppgifter om Wolfowitz auktoritära ledarstil och hur han rekryterat en rad medarbetare utan erfarenhet av bank- och biståndsverksamhet till bankens ledning.

Andra betonar det absurda i att Paul Wolfowitz som USA:s biträdande försvarsminister var en av de hängivnaste förespråkarna får en invasion av Irak och nu som Världsbankschef vill göra återuppbygganden av Irak till en prioriterad uppgift.

Men styrelseledamöterna betonar att den politiska kritiken av Wolfowitz inte har någon betydelse för deras granskning. Den ska uteslutande handla om hur allvarligt hans trixande med flickvännens förmåner är.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista