Ecuador röstade för ny grundlag

Ecuadors president Rafael Correa vann en stor seger i söndagens folkomröstning. Vallokalsundersökningar visar att mellan 70 och 80 procent röstade ja till att inkalla en konstituerande församling med uppdrag att skriva en ny grundlag.

För de flesta ecuadorianer var folkomröstningen helt enkelt ett sätt att uttrycka sin vilja efter förändringar.

Det har nästan inte förekommit någon debatt om vad en konstituerande församling innebär, men den gamla politiska eliten har förlorat trovärdighet och folk är trötta på den politiska instabilitet som bland annat uttrycks i att Ecuador haft åtta presidenter de senaste tio åren.

Löfte om något nytt
Och president Rafael Correa som drivit förslaget om en ny grundlag är ung. Han kommer utifrån det traditionella politiska systemet och trots, eller kanske just därför, att han egentligen inte har något eget parti som backar upp honom så upplevs han som ett löfte om något nytt.

Men än återstår mycket.

Inom tre månader ska själva valet till den konstituerande församlingen hållas och hur det ska gå till, hur kandidaterna ska utses och hur kampanjerna ska föras är frågor som säkert kommer att ge upphov till mycket polemik.

Ses som Chavez och Morales
Många ser Rafael Correa som en efterföljare till Venezuelas Hugo Chavez och Bolivias Evo Morales som också utlyste konstituerande församlingar som ett avstamp för mer genomgripande förändringar av samhället.

Men Ecuador har också en egen tradition i det avseendet - här har hållits flera konstituerande församlingar - den senaste för bara tio år sen.

Än så länge har ingen ny grundlag lyckats motsvara ens en tillstymmelse av dom förväntningar som löftet om den har framkallat.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista