Finland får regering med fyra partier

Finland fick en ny, blågrön regering på söndagskvällen när statsminister Matti Vanhanen kunde presentera ett nytt regeringsprogram. Med finns hans eget centerparti och de två mindre partierna, De Gröna och Svenska folkpartiet. Och naturligtvis segraren i valet konservativa Samlingspartiet och deras ordförande Jyrki Katainen.

– Om ni journalister gör listor över vem som vunnit och förlorat, så vet i alla fall inte jag. Så beskrev Jyrki Katainen den goda atmosfären i Finlands nya blågröna regering.

Men många menar att om någon ska kallas vinnare är det han själv och Samlingspartiet, Finlands moderater.

Får flera viktiga poster
Inte nog med att de får finansministerposten. Mot de allmänna oddsen besätter de också utrikesministerposten. Med Jyrki Katainen själv, eller kanske med populäre Sauli Niinstö, som starkt utmanade Tarja Halonen under presidentvalet förra året. Svaret får vi senast torsdag.

Totalt får Samlingspartiet åtta ministrar, precis som statsminister Matti Vanhanens centerparti.

Finlands ekonomi anses tåla skattesänkningar på 1,8 miljarder euro. Alkoholskatten som sänktes för tre år sedan höjs däremot igen, av folkhälsoskäl. 1,3 miljarder euro i ökade statsutgifter anses Finland också ha råd med.

Laddade frågor om energi
Så läste statsministern upp den nya, tydligare kärnformuleringen för Finlands försvars- och säkerhetspolitik: Mer samarbete med Nato och öppet för eventuellt medlemskap.

De laddade frågorna om mer kärnkraft och utbyggd vattenkraft desarmerades med så runda skrivningar att också De Grönas två ministrar kan acceptera dem. Kort sagt: avgörandena i flera snart akuta energi- och miljöfrågor skjuter Finlands nya blågröna regering framför sig.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista