Många hyreshus säljs ut.

Hyressättningssystemet kan ändras

Nu är Hyresgästföreningen beredd att ändra på det närmast heliga bruksvärdessystemet. Alltså att allmännyttans hus bestämmer hyresnivån. Nu ska även hyrorna i privatägda hus få ingå här.

Förklaringen till den nya linjen, är hoten mot hyresrätten, säger Per Svanberg, Hyresgästföreningens förhandlingschef.

– När det gäller hyressättningssystemet så börjar vi inse att hoten är så starka att vi måste ha beredskap för en ny situation. Men det här systemet ska inte på något sätt bli hyresdrivande, säger han.

Hoten mot hyresrätten kommer från flera håll, enligt Per Svanberg. Den slopade stopplagen innebär utförsäljning av kommunala hus och Fastighetsägarna har anmält Sverige till EU-kommissionen och hävdat att allmännyttan har ett statligt stöd.

Kallas för Plan B
Så Hyresgästföreningens förslag till nytt hyrestak kallar man själv för ”plan B” och är ett sätt att rädda vad som räddas kan.

Plan A är fortfarande dagens system, att hyrorna i de allmännyttiga bostadsbolagen bestämmer och som ger den så kallade bruksvärdesnivån.

Det nya i Hyresgästföreningens Plan B är att även de privatägda husens hyror ska ingå i bruksvärdeshyran. I dag har ju de privata fått anpassa sig till allmännyttans hyror, och får högst ligga fem procent över.

Kan skapa vinst åt ägaren
Till skillnad mot kommunala hus, som ska drivas enligt självkostnadsprincipen, kan privata fastigheter sikta på att skapa vinster åt ägaren. Detta borde skrämma Hyresgästföreningen om även de privata hyrorna ska ingå i bruksvärdesnivån.

Men Per Svanberg vill inte medge att hyrorna går upp, om man släpper in de privata.

– Jag tror inte alls att det behöver bli på det sättet, eftersom vi har kvar bruksvärdessystemet och en koppling till kostnadsutvecklingen ska man som privat fastighetsägare kunna motivera sina krav. Allmännyttan försvinner ju inte från marknaden. Vi utgår ju att den finns kvar och att vi kan jämföra även fortsättningsvis med de hyrorna också, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista