Kravallpolisen kritiseras för onödigt våld vid söndagens demonstrationer i Moskva.

Ryska politiker kritiserar våld mot demonstranter

Kritik mot onödigt brutalt våld från kravallpoliser mot oppositionen vid helgens demonstrationer i Moskva och St Petersburg kommer nu från både människorättsorganisationer och politiker i ryska parlamentet, duman.

– Ett upprörande brott mot författningen, konstaterar Oleg Orlov, chef för människorättsorganisationen Memorial efter att själv ha bevittnat kravallpolisens tillslag mot demonstranter i helgen. Ett agerande som bryter mot mänskliga rättigheter som yttrandefrihet och rörelsefrihet, enligt honom.

Den ryske ombudsmannen för mänskliga rättigheter har också reagerat. Flera politiker i duman, kommunistpartiets Gennadij Ziuganov och ledamöter i det nybildade Rättvisepartiet har också fördömt polisens övervåld.

Kopplingar görs till USA:s kritik
Men den statskontrollerade tv:n gör kopplingar till revolution och framställer oppositionsalliansen som potentiella våldsverkare styrda utifrån. Kopplingar görs till USA och den kritik som framfördes från amerikanska kongressen i förra veckan mot brister i rysk demokrati.

Otillständig inblandning i interna ryska affärer och risk för ett ukrainskt eller georgiskt scenario i Ryssland är den underförstådda meningen.

En utländsk kampanj för att avsätta makten i Ryssland, där stormakten USA är inblandad eller och exilryssen och miljardären Boris Berezovskij, som i förra veckan sa sig finansiera en våldsam omvälvning av Ryssland.

Berezovskij begärs utlämnad
I dag, måndag, begärde Ryssland Berezovskij utlämnad från Storbritannien där han har politisk asyl. Berezovskij anklagas också för bedrägeri mot flygbolaget Aeroflot.

Bara president Vladimir Putin har ännu inte kommenterat helgen. Han ägnade sig istället åt kampsport, något som toppade alla tv:s nyhetssändningar.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista