Miljöbilspremien minskar naturskyddet

I regeringens vårproposition minskas anslaget för biologisk mångfald och skydd av natur för att bekosta satsningar på miljöbilspremien och åtgärder för havsmiljön.

Regeringen har ju sagt att klimatfrågan och havsmiljön är prioriterade områden. Men de här satsningarna sker nu delvis på bekostnad av skyddet av natur.

Anslaget för skydd av biologisk mångfald minskas i år med 88 miljoner kronor och nästa år med 111 miljoner för att finansiera miljöbilspremien och satsningarna på havsmiljön.

Miljömål nås inte
Detta sker trots att Miljömålsrådet har sagt att miljömålet Levande skogar inte kommer att kunna nås med nuvarande takt och nuvarande anslag.

Miljöbilspremien innebär ju att den som köper en miljöbil får ett bidrag på 10 000 kronor. Det och satsningen på rapsinblandning i dieselolja är de enda konkreta åtgärderna, som siktar mot att få ner utsläppen av växthusgaser, men det är osäkert hur stor effekt detta kommer att ha på utsläppen.

Den aviserade storsatsningen på havsmiljön blir i år ett anslag på 40 miljoner kronor, som bland annat ska användas för att upprätta en satellitdatabas för oljeskyddsberedskap och för att skriva en samhällsekonomisk rapport om haven.

Utsläppen i Östersjön berörs
Detta är inget som i sig kommer att minska utsläppen av gödande ämnen till Östersjön.

Det är bristen på direkt utsläppsminskande åtgärder som kritikerna i riksdagen idag riktar in sig på och det faktum att man låter skyddet av natur betala åtgärderna för klimat och havsmiljö.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista