Riksbanken oenig om räntebeslut

Riksbanken var oenig när den för två veckor sedan beslutade att låta reporäntan ligga kvar på 3,25 procent. Vice riksbankchef Svante Öberg ville höja räntan.

Svante Öberg vill i dag inte ge några kommentarer, men av protokollet framgår att han anser att riskerna för en ökad inflation ökat sedan Riksbankens räntemöte i februari. Arbetsmarknaden har fortsatt att förbättras i snabb takt och avtalsförhandlingarna ser ut att resultera i högre löner än beräknat, framhåller Svante Öberg som ville höja styrräntan med 0,25 procentenheter.

Har fått kritik
Riksbanken har fått en hel del kritik den senaste tiden för sin syn på räntepolitiken och vad som krävs för att hålla inflationen under kontroll. I februari presenterade riksbanken en långtidsprognos, om vad banken tror om räntan de närmaste åren. Och det var små räntehöjningar som riksbanken då hade i sikte, fram till 2010 trodde banken att räntan bara behövde höjas till 3,75 procent.

Omedelbart bemöttes det här synsättet med hård kritik, inte minst från Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström som räknar med en att samhällekonomin kommer att kräva en betydligt mer aggressiv räntepolitik.

Kan få fart på gammal diskussion
Att Svante Öberg vid det senaste räntemötet, för två veckor sedan, gick emot de övriga i Riksbanksledningen kan naturligtvis få fart på den gamla diskussionen om Riksbankens räntepolitik är trovärdig.

Men det kan också vara en signal om att Riksbanken är på väg att göra en omprövning, där många inklusive regeringen räknar med stigande räntor. Inte minst efter den senaste tidens snabbt stigande priser på fastighetsmarknaden.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista