Ex-ministrar vill tvinga fram återtåg

Sex ministrar lojala mot den radikale shialedaren Moqtada al- Sadr lämnade på måndagen den irakiska regeringen. De protesterade mot att det inte finns någon tidsgräns för när de amerikanska styrkorna i Irak ska ha lämnat landet.

Avhoppet försvagar premiärminister Nouri al-Malikis irakiska regering, men inte så mycket att den kommer att falla samman.

Så bedömer de flesta nyheten om att de sex ministrarna lämnar regeringen. Tvärtom, så kan det vara en fördel för premiärministern att han nu distanseras från Moqtada al-Sadrs rörelse, eftersom den militante shiamuslimske predikantens väpnade styrkor, den så kallade mehdiarmén, anses ligga bakom en del av det våld som plågar huvudstaden Bagdad.

Det har gett regeringen en hel del trovärdighetsproblem och det har också lett till motsättningar med USA, som har kallat mehdiarmén för det största hotet mot säkerheten i Irak.

Vid en presskonferens i Bagdad idag sa ledaren för Sadr-blocket i parlamentet, Nassar al-Rubaie, att ministrarna avgår eftersom premiärministern inte lyssnar på det irakiska folket och deras krav på en tidsgräns för när de amerikanska styrkorna ska ha lämnat Irak.

Bedömare menar att andra anledningar kan vara missnöje med den USA-ledda så kallade säkerhetsoffensiven i Bagdad, som också har riktat in sig på mehdiarmén och att ministrarna tycker sig ha haft för lite inflytande över beslut som regeringen har tagit.

Muqtada al-Sadr själv har inte synts till sedan i höstas. USA säger att han har dragit sig undan till grannlandet Iran, men det förnekas av hans anhängare.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista