Tv-serie om övergrepp riktar sig till barn

På måndagen börjar en ovanlig serie tv- och radioprogram för barn. Det är Utbildningsradion som sänder det första programmet i en serie om olika former av övergrepp mot barn och de riktar sig till barn från sju år och uppåt.

Det första programmet handlar om sexuella övergrepp mot barn och börjar så här:

”Man kan få en kram av sin morfar och det kan kännas helt underbart, för det är inget konstigt. Men någonstans känner kroppen när något blir konstrigt, när vuxna går över en gräns, och det kunde jag känna”.

Programserie heter Osynliga sår och ska ta upp olika övergrepp som barn utsätts för, till exempel misshandel och sexuella övergrepp.

Barns egna berättelser varvas med auktoriteter inom de olika områdena.

”Tar barn på allvar”
Att göra barnprogram om övergrepp handlar om att ta barn på allvar, att skildra så här svåra ämnen ur ett barnperspektiv, enligt projektledaren Malin Danielsson på UR. Hon ser ingen fara med att skildra så här svåra ämnen på bästa sändningstid för barn.

Det gör inte heller Annika Hedlund som är klasslärare i årskurserna ett till sju på Tullgårdsskolan i Stockholm. Men hon tror att programmen kan komma att väcka tankar som eleverna tar med sig till skolan.

– Ibland händer det ju att barnen har sett saker som dyker upp i klassrummet, och då brukar det oftast bli väldigt bra samtal. Alla barn vet ju i dag att ingen får röra dem och göra saker med dem men ändå händer det, och det är barn som inte pratar om det, säger hon.

Tror att det kan hjälpa
Daniela som går i sjätte klass tror att barn som utsätts för övergrepp kan bli hjälpta av ett barnprogram om sexuella övergrepp.

– Barnen kanske får en lite större inblick i att det är fler barn som är med om det, att det finns hjälp och att man kan prata med andra om det. Ma vet att det är flera barn som vet om hur en del har det, säger hon.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista