Mineral ökar risk för magsäckscancer

Mineralen karbonat, som finns i vanliga livsmedel som hälsokost och läsk, ökar kraftigt risken för magsäckscancer. Svenska forskare är först i världen med att visa på detta samband.

Upptäckten kan förklara den stora förekomsten av magsäckscancer i bland annat Kina och Japan där man tillsätter extra karbonatjoner i livsmedel.

– Vi fann att med tillsats av karbonatjonerna i födan hos försöksdjuret råttan, så ökar tumören tre gånger, säger överläkare Roy Ehrnström, forskare i Malmö.

Blev du förvånad?

– Ja, mycket.

Varje år drabbas 1 000 personer av magsäckscancer i Sverige. I världen handlar det om en miljon människor.

Finns i hälsokost och livsmedel
Karbonat är en mineral och förekommer i naturen. Det är också något som används i livsmedelsindustrin och finns i till exempel hälsokost, i den buljong som används för att koka nudlar i, kolsyrad läsk och läkemedel. I vanlig mat finns oftast inte karbonat redovisat på paketen.

I början trodde ingen på Malmöforskarnas resultat: cancerökningen var alldeles för kraftig. Försöken gjordes om och nu, över fem år senare, visar resultaten på samma kraftiga ökning. Nu råder ingen tvekan, menar Roy Ehrnström.

– Med tanke på att vi har gjort det här två gånger så är jag väldigt säker på att det stämmer.

Forskningen har visat att det inte räcker med bara karbonatjoner i kosten för att cancerrisken skall öka. Magsäcken måste samtidigt vara stressad av till exempel sura uppstötningar eller magsårsbakterien Helikobakter Pylori för att risken för magsäckscancer skall öka.

”Milda symptom i början”
– Det är en lömsk tumörsjukdom i den meningen att den har så milda symptom i början, så att man ofta inte kommer på den förrän i ett sent stadium av sjukdomen när det är väldigt svårt, om inte helt omöjligt att kunna ge bot åt patienten.

Den svenska upptäckten kan möjligtvis ge svaret på det som forskare har kallat för den afrikanska och asiatiska gåtan. I både Afrika och Asien är förekomsten av magsårsbakterien Helikobakter Pylori utbredd, men det är bara i de delar av Asien där man också använder stora mängder karbonatjoner i kosten som människor betydligt oftare drabbas av magsäckscancer.

Upptäckten av magsårsbakterien, Helikobakter Pylori som belönades med ett Nobelpris, förväntades också lösa magsäckscancerns gåta. Men man fann att det krävdes något annat än bara magsårsbakterien för att magsäckscancer skulle utvecklas. Detta något kan vara den svenska upptäckten av karbonatjonernas roll.

Krävs ytterligare forskning
Roy Ehrnström betonar att det nu krävs ytterligare forskning och att man skall vara försiktig med att översätta resultat av djurförsök till hur människor drabbas, men det är mycket som stämmer.

– Vi får samma typ av tumör hos människan som vi ser hos råttan. Det tar lika lång tid för tumören att utvecklas, ungefär en tredjedels livscykel hos råttan som hos människan, så det finns mycket som stämmer, säger Roy Ehrnström, överläkare på universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista