Ungdomar låstes in på Baggershus

Behandlingshemmet Baggershus utanför Göteborg anklagas för att ha haft en låst avdelning. Det strider mot reglerna eftersom det bara är Statens institutionsstyrelse som får låsa in ungdomar. Ändå låstes ungdomar tidigare in på Baggershus. (P1 Kaliber)

– Socialen visste ingenting om att det fanns kedja på fönstret. Man kunde öppna fönstret fyra-fem centimeter och branddörren var låst också. Du kunde inte komma ut på något sätt, berättar Hamid.

Hamid berättar att han bara fick komma ut på fasta klockslag från den låsta korridoren där man satt i isolering, för att äta och röka och först sedan han knackat på en glasdörr för att bli utsläppt.

På Baggershus kallades den låsta korridoren för sanktionen, ett namn som visar att det var en sorts straffavdelning. Där hamnade ungdomar som på olika sätt misskött sig. Hamid satt där själv under en och en halv månad.

Det är många fler som oberoende av varandra berättar för Sveriges Radios Kaliber och Sveriges Televisions Västnytt om sanktionen, både andra ungdomar och tidigare anställda. Avdelningen fanns fram till för något år sedan.

Men vd:n Jonny Nordqvist förnekar att det skulle ha funnits någon låst avdelning.

– Det finns inget utrymme som vi ansvarar för som har varit låst och som någon inte har kunnat komma ut ifrån. Självklart har man låst på natten och man har ibland också låst på dagen så att inte någon kommer in. Men det är så här att vi får inte lov att låsa in någon.

De som säger att det har varit låst, och det är både personal och elever, ljuger de då?

– Ja, det skulle jag vilja påstå.

Stefan Hugestrand arbetade som psykolog på Baggershus åren 2000-2003. Även han berättar om att ungdomarna inte fick komma ut från avdelningen när de ville.

– Nej, inte som de ville. Jag var där tre-fyra gånger minst och hälsade på personalen och jag såg faktiskt att dörren var låst. En kille knackade på och då öppnade personalen och killarna frågade efter något de ville ha.

Killarna knackade på inifrån sanktionen?

– Ja, inifrån. Det är en sådan här glasdörr.

Det är förbjudet att ha låsta avdelningar på privata och kommunala behandlingshem. Det är bara Statens institutionsstyrelse som får låsa in.

– Vi låser inte på det sättet, vi låser inte in någon här. Gör inte, kommer inte att göra, har aldrig gjort, säger Baggiums vd Jonny Nordqvist.

Anna Jaktén, P1 Kaliber
anna.jakten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista