Holländska bönder i Sverige. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Utländska bönder köper svenska gårdar

Allt fler svenska gårdar köps upp av utländska bönder. Framför allt danskar, men den senaste tiden har också flera holländare köpt in sig. Klaas-Ane och Jacomien Jellema tog över Ugerups säteri utanför Kristianstad i höstas, med både mjölkkor och uppfödning av hästar.

Jacomien Jellema visar upp en av de friesiska hästar hon föder upp på Ugerup. Förutom hästarna har fyrabarnsfamiljen Jellema 150 mjölkkor på gården.

Inget lätt beslut att flytta till Sverige
De första tankarna på Sverige kom efter en artikel i en holländsk tidning för fem år sedan och även om flytten inte var något lätt beslut och det finns en del att vänja sig vid, så går det ganska bra i dag, menar Jacomien.

Samtidigt som Sverigeflytten är ett äventyr, så är familjen Jellema här för att satsa på sitt lantbruk.

– Sverige har bra regler och banksystem. Markpriserna är lägre och mjölkkvoterna billigare än i det trångbodda Holland där det helt enkelt är svårt att växa som lantbrukare, menar Klaas-Ane.

Tuffare vara bonde i Holland
– I Holland har mjölkproducenterna redan tvingats anpassa sig till lägre priser och högre kostnader på en tuff marknad och de svenska bönder som klagar, skulle kanske pröva att flytta till Holland ett tag, skrattar Klaas-Ane.

Redan har någonstans runt åtta till tio gårdar i nordöstra Skåne köpts av holländare, nästan en egen liten koloni. Men framför allt handlar det om danskar som ofta köper skogsfastigheter men också hästgårdar eller svinstallar. Var tredje skogsfastighet som mäklaren Lars Skoog säljer går i dag till en dansk.

– Intresset har stadigt ökat de senaste åren och särskilt då från Danmarks sida. Vi har dagligen kontakter med danska spekulanter på i stort sett alla gårdar vi har till salu, säger han.

Finns det en risk att man har en romantiserad bild av Sverige och blir besviken när man väl finns här?

– Nu har de första holländarna som vi varit i kontakt med flyttat hit 2001 och jag har inte hört någon som har upplevt att det har varit sämre än vad de har förväntat sig, snarare bättre, säger mäklaren Lars Skoog.

Mejerinäringen välkomnar utländska bönder
Trenden går alltså mot fler utländska bönder och det är något som Kerstin Fredlund, medlemsansvarig på Skånemejerier välkomnar för att gårdarna ska kunna hållas igång.

Just den här dagen sitter hon hemma i köket hos familjen Jellema ör att gå igenom deras planer på ombyggnader av gården.

– På det här sättet så kan vi ändå bibehålla en aktiv mjölkproduktion, vilket är väldigt viktigt. Sedan är holländarna mycket produktiva. De är väldigt duktiga på att bygga ut, bygga till och de har idéer. Det kan vara som en injektion till annat i mjölkproduktionen, säger Kerstin Fredlund på Skånemejerier.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista