Borg flaggar för fler ändringar i a-kassan

Regeringen vill gå vidare och förändra a-kassan så att det ska bli en tydligare koppling mellan a-kassaavgiften och hur många medlemmar i a-kassan som är arbetslösa. Det säger finansminister Anders Borg.

– Vi har sagt att vi ska öka graden av försäkringsmässighet i till exempel a-kassaavgifterna i finansplanen. Inte höja nivån på avgifterna, men att göra att förändringen av arbetslöshet får ett större genomslag inom ramen för den finansiering som ligger där, säger han.

Hann inte med
Redan den första januari 2008 kan det återigen bli nya a-kasseregler. Med de nya avgifter som började gälla i år ville regeringen snabbt komma i gång med höjda a-kasseavgifter för att få in pengar till jobbavdraget, men hann då inte med att få in alla aspekter som ska styra avgiften.

Det ska alltså bli en tydligare koppling mellan a-kasseavgiften och hur arbetslösheten bland kassans medlemmar utvecklas, alltså hur det ser med arbetslösheten inom olika branscher. Exakt hur det ska bli ska vara klart till budgeten i höst.

Godtyckligt
Fackföreningarna är ju emot de höjda a-kasseavgifterna. Men de har också påpekat för regeringen att de regler som nu styr hur stora avgifterna blir är alltför godtyckliga. TCO-s ordförande Sture Nordh tycker därför att det är bra om de ändras.

– Jag ser att vi ska konstruera ett betydligt rättvisare system när det gäller den här förhöjda finansieringsavgiften. Vi gillar inte den över huvud taget. Men regeringen är bestämd med att den ska införas och då ska den åtminstone ha en utformning som gör att den är förståelig och någorlunda rimligt fördelad.

– Jag ser fram emot att flera av förbunden inte bara i TCO utan andra kommer att får en sänkning av finansieringsavgiften medan andra säkert kommer att få en höjning. Vi behöver helt enkelt en rimlig grund och inte en fullständig godtycklighet som råder idag, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista