Inga nya pengar till kulturbudgeten

Regeringen satsar från och med 2008, 270 nya kulturmiljoner bland annat på att ersätta a-kassan som inkomstkälla för kulturarbetare, ett uttjänt scenmaskineri på Operan och ett museum för DC3:an. Till årets kulturbudget har dock kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth inte ett enda nytt öre. (P1 Kulturnytt)

– Det kommer kanske att komma ytterligare tillägg så småningom under året, men vi gjorde en förstärkning av kulturbudgeten i och med budgetpropositionen i höstas och vårpropositionen handlar ju mycket om vad som kommer framöver, säger kulturministern.

Inte en enda ny krona blir det till kulturen i år, inte ens de två miljoner kronor som galleriet Waldemarsudde får i år är nya.

270 nya miljoner satsas 2008
Först nästa år kommer nya pengar då totalt 270 miljoner kronor under tre år satsas bland annat på kulturarvsprojektet Access, på att skapa så kallade Allianser, en sorts reservarbetsgivare för arbetslösa kulturarbetare, ett museum för den störtade Dc-3:an. Operans uttjänta scenmaskineri ska också bytas 2010 men kulturministerns dröm om en ny Stockholmsopera blir inte av.

– Ja, inte i dag. Jag tycker att det skulle vara väldigt roligt, men jag föredrar att kalla det för ett nytt scenkonsthus, för det handlar inte bara om opera. Men det handlar också om mycket pengar, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Vårpropens nya 270 kulturmiljoner räcker också till lite mångfaldssatsningar och till flyttbidrag för Riksutställningars och Riksantikvarieämbetets Visbyflytt.

Inga pengar till Nationalmuseum
Mest fortsätter kulturpropen på gamla projekt från den socialdemokratiska regeringstiden, medan många katastrofala budgethål som Drottningholmsteaterns och Nationalmuseums förfall får fortsätta gapa tomma decenniet ut.

De stora frågorna om public service och kulturarbetares pensioner saknas i propen, liksom den hårt ansatt kommunala musikskolan.

– Det ligger på kommunerna. Kommunernas ekonomi går bra och jag hoppas att alla politiker, föräldrar och många andra använder sitt inflytande och trycker på.

Retroaktiva momspengar försvinner
De retroaktiva momsmiljoner som många institutioner fick rätt till i somras tar kulturministern tillbaka redan i årets budget.

– Det vore orimligt om man plötsligt skulle höja anslagen, för det skulle bli följden om man inte gjorde de här förändringarna. Det är viktigt att säga det, för det har ibland utmålats som att det har blivit mindre pengar till kulturinstitutionerna, till teatern och det har det inte blivit. Det har blivit väldigt mycket mer pengar.

Men redan i år neutraliserar ni de pengar, det vill säga man får dem inte längre?

– Det innebär att man får inte behålla det man får extra av de nya avdragsreglerna för momsen, det är riktigt, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista