Asylsökande får betalt för att återvända

Personer som nekas asyl ska kunna få pengar från staten för att lämna landet. Det är en av nyheterna i den vårbudget som regeringen presenterade. Syftet är att färre ska gömma sig kvar i landet efter beslut om avvisning.

Ungefär varannan asylsökande får avslag på sin ansökan. Från den 1 juli kan de söka det nya återetableringsstödet om de självmant lämnar landet. Vuxna får 20 000 kronor, barn får 10 000 kronor och en familj kan få som mest 50 000 kronor.

Enligt regeringen har en liknande modell fungerat i andra länder, men om syftet är att färre ska gömma sig efter avvisningsbeslutet, så är det fel system, säger migrationsexperten på Malmö högskola, Philip Muus. Han studerade modellen i Nederländerna och kom fram till att pengarna är helt ointressanta för de flesta som gömmer sig.

– De har skäl att gömma sig och de tror inte att de kan återvända på grund av fruktan för sina liv i sitt hemland.

Regeringens förslag liknar det som främlingsfientliga Sverigedemokraterna har drivit i flera år, nämligen att man ska ge bidrag till invandrare så att de lämnar Sverige, men det tycker inte migrationsminister Tobias Billström.

– Det tycker jag inte alls att det gör. Vi har inte i någon del tittat på hur de har lagt upp sina förslag. Jag tycker att den här modellen är väldigt viktig. Den är human, den ger bra förutsättningar för den som då har fått avslag att kunna återvända hem under ordnade former, säger han.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista