Över 9 000 anhängare och nyfikna applåderade socialistkandidaten.

Medvind för Royal i opinionsmätningar

På söndag inleds det franska presidentvalet och nu har socialistkvinnan Ségolène Royal hunnit ikapp den så länge segertippade högermannen Nicolas Sarkozy. Senaste opinionsmätningen visar att  Sarkozy får fler röster i första omgången, men att det blir lika i den andra. Ségolène Royal verkar känna medvinden.

Ekots korrespondent Alice Petrén var med på ett valmöte med Ségolène Royal vid Atlantkusten i måndags kväll.

På tågstationen i Nantes väntar borgmästaren och socialisternas gruppledare i parlamentet, Jean Marc Ayrault på partiets presidentkandidat.

– Javisst är jag nöjd med vår kampanj. Den drivs inte bara i tv utan runtom i Frankrike. Vi möter folket, säger han och välkomnar Ségolène Royal, som just stiger av tåget, åter vitklädd och beredd att skaka hand.

Säkert intryck
Ségolène Royal ser säker ut och glad och svarar att ”äsch, opinionsmätningar är inte samma sak som val”, när jag undrar hur det känns att ligga tvåa i första valomgången: 

Inramningen är påfallande annorlunda jämfört med när Nicolas Sarkozy rör sig ute. Här finns inga poliser, inga nervösa medarbetare eller tvära repliker.

Över 9 000 anhängare och nyfikna applåderade socialistkandidaten och hon såg själv lite överväldigad ut.

– Detta är första kvällen i sista veckan, sade hon.

Föreslog rösträtt för legala invandrare
Ségolène Royal försvarade mänskliga värden framför penningen, talade om rättvisa och hon föreslog rösträtt för legala invandrare. Det är en idé från Sarkozy, som han helt släppt i jakten på högerextreme Le Pens väljare.

Varje tredje röstberättigad har ännu inte gjort sitt val, och loppet förblir oförutsägbart. Men i måndags kväll kände helt uppenbart Ségolène Royal ny segervittring.

Alice Petrén, Nantes
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista