Sverige minskar bistånd till Ryssland

Det nya rika Ryssland har just nu den tredje största valutareserven i världen, samtidigt har Ryssland under en följd av år fått närmare en halv miljard kronor i bistånd från Sverige, och med det är Ryssland det land som efter ett antal utfattiga länder i Afrika, har fått mest bistånd från Sverige.

I vårens budget sägs det nu att det svenska biståndet till Ryssland ska minska med 150 miljoner kronor om året och vara avslutat år 2010. Men de ekonomiska bidragen från Sverige till Ryssland kommer att leva vidare under andra namn.

Ett land som Ryssland, som har en valutareserv och en sparad oljekassa på sammanlagt mer än 2 500 miljarder kronor, och vars statsföretag har råd att köpa in sig och investera stort i västvärlden, bland annat i den omstridda gasledningen i Östersjön, är inte särskilt stolt över att ta emot bistånd från Sverige.

Rysk minister förvånad
Den ryske ministern för utveckling av handel och ekonomi, German Gref, var rejält överraskad när Ekot i  januari frågade honom om inte det rika Ryssland själv kunde betala för en del av de tjänster som Ryssland i dag får gratis från Sverige.

– Det här är första gången jag hör något om 60 miljoner dollar i bistånd från Sverige, och vi ber ingen om någon slags hjälp överhuvudtaget , så ni borde kanske ställa den här frågan till svenska riksdagsledamöter i stället, sa minister Gref och förklarade att Ryssland själv är en av världens största biståndsgivare.

– Vi försöker hjälpa de fattigaste länderna som verkligen behöver bistånd. Nu är det alltså klart att det svenska biståndet till Ryssland minskar med 150 miljoner kronor om året från och med nästa år och 2010 ska det definitivt vara avvecklat.

Andra pengar kommer in
Men andra pengar kommer in i stället, och nu kallas de inte ”bistånd” längre utan ”grannlandssamarbete”.

Det är till exempel tänkt att Miljödepartementet nästa år i det här samarbetet ska kunna använda 60 miljoner kronor till satsningar på kärnsäkerhet och förbättrad havsmiljö i Ryssland.

Utrikesdepartementet kommer till en början att förfoga över nära 70 miljoner kronor för Rysslandsinsatser, 10 miljoner ska användas för att stöda mänskliga rättigheter i Ryssland.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista