Fastighetsägarna applåderar nytt system.

Fastighetsägarna hyllar nytt hyressystem

Hyresgästföreningen är beredd att ta med hyrorna i de privatägda husen, när det så kallade bruksvärdet ska beräknas. I dag ingår bara allmännyttans hyror. Den nya attityden från Hyresgästföreningen, applåderas nu av motparten Fastighetsägarna.

– Det är naturligtvis väldigt bra om nu Hyresgästföreningen accepterar att både privata företag och kommunala företag behandlas på ett rättvist och neutralt sätt, säger Per-Åke Eriksson vd på Fastighetsägarna.

Fastighetsägarna glada
Fastighetsägarna är glada nu, för man har länge velat få bort den styrande roll som kommunala hyrorna spelar i bruksvärdessystemet. Fastighetsägarna har anmält Sverige till EU-kommissionen då man anser att allmännyttan får ekonomiskt stöd av kommunerna, som snedvrider konkurrensen.

Hyresgästföreningen är pressad nu, när man går med på att privata hyror ska ingå i bruksvärdet, man kallar det för ”Plan B”, man kan också säga att hyresgäströrelsen är beredd att slakta en helig ko. Men att hyrorna automatiskt skulle höjas med den nya bruksvärdesmetoden, det vill inte ens fastighetsägarna skriva under på.

– Man brukar ju alltid hänvisa till hyrorna i Stockholms innerstad som ett tecken på att hyrorna kanske inte är rätt satta, när det inte är dyrare att hyra en lägenhet på Strandvägen jämfört med vad det kostar ute i Rinkeby, säger han.

”Ändring av Hyreslagen krävs”
Det krävs ändring av Hyreslagen, om bruksvärdet även ska innehålla hyror från privatägda hus säger Per-Åke Eriksson. Allmännyttan ska verka utifrån en självkostnadsprincip, det behöver inte privata fastighetsägare göra. Men av detta blir det inte marknadshyra.

– Ja, inte marknadshyra för det innebär ett slags godtycke. Men däremot så tror jag att hyresmarknaden är betjänt av ett ökat marknadsinslag i hyressättningen. Det ligger i själva bruksvärdessystemets ursprungliga tanke, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista