Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringshantering av skattelag upprör

Vänsterpartisten Per Rosengren hoppar av riksdagens skatteutskott i vrede över regeringens hantering av den så kallade pomperipossaskatten. Både vänsterpartiet och de borgerliga har beställt ett förslag av regeringen om att ändra skatten så att en företagare inte ska behöva betala skatt för aktier som fallit i värde och blivit en förlust, men hittills har regeringen inte kommit med ett förslag i den riktningen.
Som det är idag kan det på papperet se ut som om en företagare som säljer sitt företag och får betalt med aktier gör en vinst som ska beskattas, men om aktierna sedan faller kraftigt i värde och vinsten försvinner måste företagaren ändå betala skatt. - Vad jag och vänsterpartiet slåss emot är fullkomligt orimliga beskattningar, alltså: det finns ju inte något samhälle där man kan acceptera att man ska beskatta förluster, säger Per Rosengren. - Det här är en rättvisefråga. Man kan inte behandla människor på detta sätt, det är oanständigt. Vad tror du att det beror på då att regeringen inte kommer med det här förslaget? - Ja, det vet jag inte, men jag tror att det handlar om maktarrogans och en demokratisyn som är litet illavarslande. När man inte ens tar hänsyn till fattade riksdagsbeslut utan är beredd att köra över en majoritet i riksdagen, då visar det på en maktarrogans och en demokratisyn som är förfärlig. Varför litar du inte på att finansdepartementet kommer med förslag om det här, som de har sagt att de ska? - Ja, det har de sagt så länge ... nej, jag tycker att det är så tydliga signaler nu att det här tänker man inte bry sig om. Per Rosengren tror inte att sakfrågan vinner på att han lämnar riksdagens skatteutskott. - Men jag har gett löften till de här drabbade människorna att ”ta det lugnt, det här kommer att lösa sig, jag har garantier från både finansminister och utskottets ordförande, jag har ett riksdagsbeslut i ryggen som innebär att regeringen skall komma tillbaks” och det gör inte det, och jag kan ju inte se människor i ögonen längre när det händer sådana här saker, det är omöjligt, säger Rosengren som nu ersätts av en annan vänsterpartist i skatteutskottet.
Inger Arenander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".