Tolv sydamerikanska presidenter deltar i energimötet.

Toppmöte om Sydamerikas energi

På tisdagen avslutas ett sydamerikanskt toppmöte om energifrågor på ön Margarita utanför Venezuela där tolv presidenter deltar. Frågorna har en enorm strategisk betydelse men är också laddade med stark ideologisk sprängkraft.

Hur ska Sydamerikas framtida energiförsörjning garanteras? Det är den centrala frågan för det två dagar långa toppmötet.

Här finns gott om planer. En del är redan satta i verket medan andra, de mest storslagna som till exempel en stor gasledning som ska gå från Venezuela genom Brasilien till Argentina och även knyta an till Bolivia och Peru, fortfarande är på ritbordet.

Underliggande motsättningar
Och även om alla länder, både de som är rika på energikällor och de som inte är det, har ett stort intresse av ett samarbete finns också en rad underliggande motsättningar.

En har att göra med konkurrens. Venezuela, som är rikast både på olja och gas, har av politiska skäl börjat sälja under marknadspriset, vilket tas emot med öppna armar av köparna, men det upplevs ofta som osjyst av andra producentländer på kontinenten.

De politiska ambitioner som finns bakom Venezuelas initiativ orsakar också viss misstro inte minst när de åtföljs av den typen av förolämpningar som Hugo Chavez blivit specialist på.

Kritik mot Chavezuttalanden
Inför det här toppmötet har han till exempel kallat den chilenska senaten för fascistisk sedan den i sin tur kritiserat Chavez för att strypa en av Venezuelas stora tv-kanaler.

Men den hetaste frågan under det här toppmötet gäller etanol contra olja som framtida bränsle.

Sedan Brasilien och USA nyligen ingick en allians i syfte att göra en gemensam internationell satsning på etanol har först Fidel Castro och sedan Hugo Chavez gått till våldsam attack mot etanolen.

Etanol hotar fattigas försörjning
Bägge menar att etanolproduktionen tar maten ur munnen på behövande människor.

En lite kryptisk debatt som fått Brasilien, världens ledande etanolproducent och en huvudaktör i alla slags kontinentala överenskommelser, att reagera kraftfullt.

De senaste dagarna har dock Hugo Chavez dämpat sin kritik och Brasiliens Lula da Silva har förklarat att han inte tänker göra etanolen till en ideologisk fråga på toppmötet.  

Förmodligen kommer debatten att föras i ett sympatiskt tonfall men under ytan finns alltså frågor som när som helst kan bränna till och som gör att svaret på frågan hur Sydamerikas framtida energiförsörjning ska garanteras inte är alldeles givet.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista