Orsak till EU-strid.

Ålens framtid blir hård tvistefråga i EU

EU:s fiskeministrar kunde under måndagskvällen inte enas om hur ålen som är på väg att dö ut ska räddas. Tvisten om ålens framtid har utvecklats till en hård strid mellan EU:s sydliga och nordliga länder. Sveriges fiskeminister Eskil Erlandsson kräver nu EU-insatser för att rädda ålen.

– Det är en utkomstmöjlighet och en källa till arbete och sysselsättning för många människor. Det är också en tradition runt det här fisket och att äta ålen i vårt land såväl som i andra länder, säger Eskil Erlandsson.

Ålen är en omtyckt rätt i många av EU:s medlemsländer. Det som nu orsakat ställningskrig inom EU är att vi äter ålen på olika sätt. De sydsvenska ålagillena kräver vuxna ålar medan spanjorerna tycker att de tunna genomskinliga ålynglen är allra godast.

Norra EU kräver att ålynglen ska planteras ut istället för att hamna i grytan men södra EU kräver marknadspris för de unga glasålarna, 400 euro, nära 4 000 kronor kilot. Nu skjuts ett avgörande upp, kanske ända till slutet av detta år. Sveriges fiskeminister Eskil Erlandsson är otålig.

– Jag tycker att det är värt mycket därför att det är en stor tradition och en stor näring i vårt land. Vi har haft ålen sedan urminnes tider och vi ska ha ålen även i framtiden i våra vattendrag och sjösystem.

Men 400 euro per kilo för ungålen?

– Ja, det är mycket pengar vi pratar om för att flytta och föda upp de små ynglen som kommer tillbaka med strömmarna tvärs över Atlanten. Men att göra det här är den chans vi har att överhuvudtaget ha kvar ålen i våra traditionella ålvatten, säger fiskeminister Eskil Erlandsson.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista