Gunilla Carlsson.

Biståndsministern gläds åt Putinmotgång

Uppdaterad 17:25
Den moderata biståndsministern Gunilla Carlsson väckte viss uppmärksamhet på tisdagen på den statliga biståndsmyndigheten Sida när hon i samband med att hon talade om regeringens biståndsbudget också noterade att den ryske presidenten Vladimir Putin nyligen hade förlorat ett lokalval i Sibirien i Ryssland.

– Det är en uppmuntrande tendens i Ryssland, konstaterade den svenska biståndsministern och försökte sedan raskt rätta sig med att ”så får man väl inte säga”.

Men efteråt stod hon ändå fast vid vad hon sagt om den stora ryska grannen och den bristande demokratin där.

”Vi kan glädjas”
– Om det nu finns en resning i det civila samhället som handlar om ökande krav på demokrati, mänskliga rättigheter och bättre välståndsfördelning är det sådana saker som vi ska kunna glädja oss åt, säger Gunilla Carlsson.

Uppmuntrande tendens?

– Ja, just därför att det är viktigt att Ryssland har maktskiften, att Ryssland har väl fungerande politiska kulturer med många olika partier och med många olika inriktningar som också skapar transparens och goda möjligheter för kontakter med Sverige och att det inte blir en återgång till mer av en enpartistat. Det visar det här valet nu att det demokratin fungerar i delar av Ryssland.

Det rika Ryssland, med mer än 2 500 miljarder dollar i sin valutareserv, är i dag en av de största mottagarna av svenska biståndspengar vid sidan om några utfattiga länder i Afrika.

En halv miljard i bistånd
Ryssland har det senaste åren fått närmare en halv miljard kronor i bistånd från Sverige.

Det svenska biståndet till Ryssland ska nu under tre års tid skäras ner till noll, men andra pengar kommer in i stället under ett annat namn, ”grannlandssamarbete”.

Det handlar om tiotals miljoner kronor om året till rysk kärnsäkerhet och ryska reningsverk i Östersjön.

– Ja, det kan man tycka, men det är just därför som vi vill avsluta det här sista reningsverket nu, men också som vi har den här gemensamma diskussionen om vårt gemensamma ansvar, säger Gunilla Carlsson.

Men den diskussionen behöver inte betyda att Sverige lägger in tiotals miljoner kronor. Det är väl bara att säga till dem att betala det?

– Konsekvensen av om vi inte gjorde det är att det inte är säkert att ryssarna gör det. Vad får det för konsekvenser för Östersjöns miljö, frågar Carlsson.

Men du menar att det här inte blir gjort om inte Sverige är med och satsar pengarna?

– Vi har sett att reningsverket i St Petersburg har haft betydelse för reningen. Kan vi nu göra alla är det i Sveriges eget intresse. Då är vi med och betalar, även om du har helt rätt i att ryssarna borde pröjsa själva, säger Gunilla Carlsson.

Under den beteckningen kommer Sverige också i fortsättningen att med stora belopp stödja demokratiutvecklingen och frågor om mänskliga rättigheter i Ryssland, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista