Tidsgräns ute för budläggning på Alitalia

Tre företag har lagt bud på att köpa in sig eller ta över det förlusttyngda italienska flygbolaget Alitalia. På måndagen gick tiden ut för de presumtiva spekulanterna.

Ryska Aeroflot, det privata italienska flygbolaget Air One, som är Alitalias största konkurrent på hemmaplan och det amerikanska investmentföretaget Texas Pacific är de tre, som med olika bankpartners har lagt bud på Alitalia. Däremot tycks inte Air France-KLM gett sig in i leken.

Hur mycket av Alitalia som spekulanterna är ute efter har inte offentliggjorts och inte heller några summor.

Italienska staten äger i dag 49,9 procent av Alitalia och vill sälja mer eller mindre allt eller som mest sitta kvar med tio procent av företagets aktier.

Alitalia är Europas femte största flygbolag, men förlorar dagligen närmare tio miljoner kronor. Förlusterna steg kraftigt under 2006 på grund av strejker och höjda bränslepriser.

Den italienska regeringen vill att flygbolaget behåller en italiensk profil ett antal år framöver och kommer att studera mer än bara den erbjudna betalningen, när buden nu ska utvärderas.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".