Rättegång inledd om skadeståndskrav mot Rhodia

I dag, tisdag, inleddes ytterligare en rättegång i kölvattnet av giftskandalen på Hallandsåsen för tio år sedan. Staten vill nu ha betalt av det företag som tillverkade det giftiga tätningsmedel som dödade fisk och kreatur och förgiftade tunnelarbetare.

Hallandsåsen har levt sitt eget liv i miljontals år. Frågan är hur länge följetongen Hallandsåsen lever i de svenska domstolarna.

Staten kräver 46 miljoner kronor
I dag, tio år efter giftskandalen, skall Helsingborgs tingsrätt i ett första skede avgöra om företaget Rhodia är skadeståndsskyldigt. Staten vill ha 46 miljoner kronor som ersättning för miljöskadestånd som Banverket redan betalat till de drabbade.

Staten hävdar att Rhodia inte berättade hela sanningen om det livsfarliga tätningsmedlet Rhoca Gil. Den som luras kan inte skylla på att den man lurade varit godtrogen, menar kammarråd Lars Sjöberg.

– Man angav fel halt akrylamid i produkten Rhoca Gil. De har inte upplyst om att det var ett nervgift och man har utfäst att den skulle vara ofarlig eller harmlös i tillblandat skick och det visade sig ju som alla vet vara fel.

Har de ljugit?

– Det kanske är ett hårt ord, men felaktiga utfästelser och felaktig information har de lämnat, säger kammarråd Lars Sjöberg.

Om staten vinner denna så kallade mellandom inleds en ny rättsprocess som avgör hur mycket skadestånd företaget skall betala.

Rhodia skyller på felaktig hantering
Företaget Rhodia å sin sida tänker inte betala ett öre. Skanska och Banverket visste mycket väl att att det var en farlig produkt men man hanterade den slarvigt i en akut situation där Hallandsåsen läckte som ett såll, menar Rhodias advokat Claes Broman.

– Skanska hade rekommenderat Banverket att de måste ha en lining för de klarade inte jobbet. Banverket nekade för att det var för dyrt och uppmanade dem att dammsuga marknaden efter olika tätningsmedel. Så fick man fram detta och det var gott och väl - om man hade använt det i de smala sprickorna men det har man alltså inte gjort, säger advokat Claes Broman.

Det här handlar alltså om tunnelbygget genom Hallandsåsen - så fortsättning följer. Sista avsnittet i detta ärende kommer kanske först om ett par år.

– Med överklaganden så kan vi nog inte utesluta det, säger kammarråd Lars Sjöberg.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista