Jobben blir kvar.

Trollhättan vann kamp om tillverkning av ny kompaktbil

På tisdagen kom ett besked som Saab i Trollhättan väntat på. Trollhättan blir en av de fyra fabriker där General Motors ska tillverka nästa generations kompaktbilar. GM investerar närmare 29 miljarder kronor i den nya kompaktbilen i Europa.

– Min förhoppning är ändå att vi har bevisat att vi är rätt så bra på det vi gör och att vi har en trovärdighet i att kunna utveckla det hela, säger Paul Åkerlund, verkstadsklubbens ordförande på Saab Automobile som var i Bryssel och fick besked från GM:s ledning under tisdagen.

Det blir alltså Trollhättan som tillsammans med GM:s fabriker i England, Tyskland och Polen vann kampen om var efterföljaren till GM:s storsäljare Astra ska byggas, den modell som ska ersätta de nuvarande modellerna i början av 2010.

GM investerar närmare 29 miljarder kronor i den nya kompaktbilen i Europa.

Förloraren är GM:s fabrik i Antwerpen i Belgien och vad som nu ska hända med produktionen där och de 4 500 anställda är oklart. I ett första steg tas ett skift bort och en tredjedel av personalen får gå.

Men i Trollhättan är lättnaden stor och Paul Åkerlund tror att produktionen nu är säkrad en bra tid framåt.

– Det är i alla fall min förhoppning. Nu har vi fått en ny produkt efter 2010, som man har pratat om hela tiden. Ingenting är ju för evigt i den här världen, det har vi ju lärt oss brutalt och hårdhjärtat men så långt vi kan se nu så har vi biltillverkning i Trollhättan.

Bland de anställda var lättnaden också stor.

– Det är bara att tacka och ta emot.

I vilken mån har du varit orolig?

– Inte speciellt, det har ändå inte gått att påverka. Diskussionen förs över våra huvuden så det är de stora pojkarna som bestämmer. Det är bara att jobba på som vanligt.

– Det är gôtt, det är bra. Då vet man att man kan vara här några år till, tills de bestämmer om nästa bil om en fem år... Det är bra att det får rulla på här några år till.

Lasse Wieslander, SR Väst
lars.wieslander@sr.se

Eva Stenström, Ekot
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista