Utfrågades i KU.

Bildt förhördes i KU om optioner

Utrikesminister Carl Bildt förhördes på tisdagen i riksdagens konstitutionsutskott om de olika turerna med optionerna i bolaget Vostok Nafta. Carl Bildt satt i styrelsen för Vostok Nafta när han blev utrikesminister. 

Bildt avgick ur styrelsen då han blev statsråd, men optionerna utnyttjade han och löste in aktierna som han hade rätt köpa i början av december.

Socialdemokraten Morgan Johansson ställde frågan om Carl Bildt hade kunnat låta bli att lösa in optionerna, det vill säga rätten att köpa aktier till ett förutbestämt pris.

– Du har ju faktiskt begärt ut de här pengarna, de här optionerna. Min fråga är då: när du i höstas hävdade att du inte hade kunnat avstå från detta, ljög du då? Eller var det bara det att du inte visste vad du pratade om, frågade Morgan Johansson.

– Kunde jag ha avstått från att ta ut optionerna den 7 december och sälja dem? Ja, det kunde jag, men det fann jag ingen anledning att göra. Och det deklarerade jag också mycket tydigt den 27 oktober.

– Det framgår också av det material som är tillgängligt för utskottet och utskrifter från media att jag sa mycket tydligt att jag i början av december kommer att sälja aktierna efter att ha löst in optionerna. Och det var också det jag gjorde, svarade Carl Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista