Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU sade officiellt ja till tio nya länder

Historia skrevs inom Europeiska Unionen på onsdagen när EU-kommissionen officiellt sade ja till att tio länder är välkomna som medlemmar år 2004. Rumänien och Bulgarien får vänta till år 2007, men också Turkiet - som är längst bak i kön - fick uppmuntrande ord.
Det var en mycket belåten utvidgningskommissionär, tysken Günther Verheugen som på onsdagen mötte Europaparlamentariker. Han var full av beröm över de tio länderna Ungern, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Cypern och Malta. ”Invånarna i de tio länderna har gjort en storartad prestation så här långt”, sade Verheugen till EU:s folkvalda ombud i Bryssel, ”de förtjänar all respekt för sina insatser”. Mycket återstår att göra Men även om det östes flitigt med beröm står det också klart att det fortfarande finns en hel del ytterligare att göra. Genomgången av länder visar på stora problem med korruption, byråkratier som inte alls svarar upp till unionens krav och matproduktion som inte håller måttet jämfört med vad unionen kräver. Mycket har gjorts, men en hel del återstår alltså. Turkiet, som inte får något datum för när förhandlingar kan börja, fick också uppmuntrande ord på vägen av Verheugen: ”Inget datum för Turkiet” ”Dörren är fortfarande öppen för Turkiet”, sade Verheugen som tyckte att det var meningslöst att, som han uttryckte det, ”förvirra sig in i diskussioner om förhandlingsdatum”. Det hade dock de västvänliga krafterna i Turkiet velat, och det finns en besvikelse där att inte kommissionen ger mer. Vissa hoppas fortfarande på en vändning så att stats- och regeringscheferna ändå går Turkiet till mötes när de möts i Köpenhamn i december.
Willy Silberstein, Bryssel

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".