Göteborg skär ner på småbarnsvården

Småbarnen i Göteborg får inte längre en vård, som lever upp till Socialstyrelsens minimikrav. Besparingarna inom primärvården drabbar nu barnhälsovården, och det innebär bland annat färre kontroller för varje barn på barnavårdcentralen, BVC.
Ulla Westelius, som är barnsjuksköterska på barnavårdscentralen på Redbergsvägen i Göteborg, säger att personalen därmed riskerar att missa både sjukdomar och sociala problem hos barn och familjer. – Barn som far illa går ju ofta ner i vikt och där kan man missa både en hel del sociala problem, och medicinska aspekter. För i och med att vi också har färre läkarbesök på BVC så kommer större ansvar att läggas på oss sjuksköterskor. Inte heller har vi alltid en läkare att prata med. Så vi kommer att missa en del, säger Ulla Westelius. Det är förmiddag på Redbergsvägens barnavårdscentral och fullt med barn och föräldrar i väntrummet. Alla undersökningsrum är upptagna och bara ett återbud gör att Ulla Westelius har tid att svara på frågor. Nationellt basprogram I början av 1990-talet tog Socialstyrelsen fram ett nationellt basprogram för hur barnhälsovården ska skötas i Sverige. Där finns preciserat när barn ska kallas till kontroller, vilka som ska göra kontrollerna, sjuksköterska eller läkare, eller ibland båda. Dessutom ska nyblivna föräldrar få hembesök den försata veckan efter hemkomsten från BB. Men detta har redan sparats bort. Likaså kommer verksamheterna i föräldragrupperna att minska och några möjligheter att bara komma upp på BVC utan tidsbeställning blir inte aktuellt i framtiden. Hur reagerar då föräldrarna på dessa besparingarna? – Jag tycker det är dåligt, säger en mamma. Hur det än är; som föräldrer så behöver man råd i bland om man inte vet hur man ska göra. – Det är bedrövligt, säger en annan mamma. Hur ska det sluta? Följden blir kanske otryggare föräldrar, som inte kan gå till BVC, när de känner att de behöver stöd.
Sten-Ola Berdenius, SR Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".