Byggstrejken bryter ut efter nytt varsel

Drygt 800 byggnadsarbetare går ut i strejk i morgon bitti klockan fem. Ytterligare 1 500 personer på NCC, Skanska och JM omfattas av ett nytt varsel, uppger Byggnads.

– Vi har haft flera kontakter med medlarna och varit där och diskuterat flera frågor och möjligheter att hitta öppningar för att fortsätta att diskutera, men just nu har arbetsgivarna sagt till medlarna att ett slutbud är ett slutbud. De har sagt ja och vi har sagt nej. Därmed får strejken bryta ut, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

Vad är det främsta skälet till att ni inte kan komma överens?

– Vi har pratat om paketfrågor hela tiden. Det fanns för många frågor i det här paketet som inte var lösta. Arbetstid, partsförhållanden och sedan fanns det en otydlighet i de skrivningar som vi uppfattar kommer att vara besvärliga och som det kans uppstå tvister omkring i framtiden. Det ville vi klara ut, men tyvärr såg inte arbetsgivaren att det fanns några möjligheter till det, säger Tilly.

Det innebär att 800 Peabanställd går ut i strejk i morgon bitti klockan fem.

Ett nytt varsel har lagts till 27 april. Då omfattas ytterligare 1 500 personer på Skanska, NCC och JM på arbetsplatser runt om i Sverige.

Byggnads är bland annat missnöjt med att man inte fick den arbetstidsförkortning som man ville ha och att löneökningen sett över tre år, är för liten enligt medlarnas slutbud.

En av de centrala frågorna handlar om partsförhållandet. Facket vill i större utsträckning ta hand om att förhandla fram avtal för medlemmarna, vilket arbetsgivarna inte vill gå med på i nuläget.

Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, tycker att Byggnads tar på sig ett stort ansvar när man säger nej till budet.

Bo Antoni, vd för Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier, som sagt ja till slutbudet, är besviken.

– Vi tycker det är synnerligen märkligt. Det känns som situationen har gått Byggnads ur händerna och att de inte kontrollerar situationen längre. De svarade medlarna med att förkasta deras bud och kompletterade det med ett nytt strejkvarsel. Medlarna har gått den oerhört lång tillmötes i deras slutbud, men det räckte inte, säger Bo Antooni.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista